• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

    Pleasant day and have a good life.

    Love

    Sanaa

    Good things come to those who wait.
    Better things come to those who try.
    Best things come to those who believe.
    Desired things come to those who pray.

    "Islamic Thinking"

    A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
    Lao Tzu

  • Archives

Mari Kita Speku

Sang Pencerita gagal untuk lena
Kerana asyik teringat apa yang teman kata
Nak di speku tak tahu hujung pangkalnya
Jadi marilah kita speku bersama-sama

Wajah manis Nur Amina namanya
Isteri Adam yang cantik dan manja
Cinta hakiki adalah milik berdua
Perselisihan faham adalah adat dalam rumahtangga

NKTM adalah movie yang di adaptasi
Nur Kasih setahun sudah berlalu pergi
Kabarnya NKTM lapan tahun selepas ini
Tentunya banyak yang telah terjadi

Adam Nur Aidil ke Jordan telah di ketahui
Pastinya Adam dan Nur menjejak cinta hakiki
Aidil pula menggamit memori
Bertemu Aliya isteri yang di cintai

Adam di pusara seorang diri
Kehilangan Katrina amat di rasai
Walaupun cinta tiada lagi di hati
Di kenang juga sewaktu menjadi suami isteri

Mak Jah dan Nur nampak sendu
Sebelum ku speku nak juga bertanya dahulu
Aliya ada tak kelihatan di situ
Kalau tiada dua atau tiga perkara boleh di speku

Kemalangan terjadi meragut nyawa
Anak atau isteri yang menjadi mangsa
Kita andai mereka ada zuriat bersama
Di mana Adam tidak nampak bersama mereka

Tidak mungkin ada lagi rasa curiga
Di antara Adam dan Aidil adanya
Dugaan dan cabaran tidak lari kemana
Sebagai manusia hidup di dunia yang fana

Adam dan Nur ada ujian tersendiri
Bahagia bersama dugaan di tempuhi
Perasa kehidupan lengkap di beri
Oleh Allah Yang Maha mengetahui

Speku yang boleh di andaikan kini
Adam dan Nur sentiasa di uji
Tak tahulah kalau ada orang ketiga lagi
Aidil pula kehilangan anak atau isteri yang di cintai

Buat masa ini belum teruja lagi
Hanya teruja kerana cjoli moli
Cerita melayu kalau watak tak mati kaya melangit tinggi
At the end keluar panggung masing-masing tak puas hati

From the pantun yang teman ku beri
Agak sukar nak speku…teman ku kena teropong lagi
Sedikit andaian yang ku beri di sini
Hanya firasat janganlah percaya tunggu tayangannya nanti

Segala yang di tulis melalui pengalaman
Kerana itu cerita melayu tidak jadi kegemaran
It is so easy for a storyline
At the end mungkin akan menghampakan

From experience sequel jarang dapat sambutan
It is a flop or a disaster base on tayangan
Even Hollywood gagal mempertahankan
Kerana itu telah di katakan ini adalah penamat tiada sambungan

Tunggulah hari tayangan
Ku mohon maaf kerana mengikut perasaan
Kekecewaan yang ada masih berputaran
Seeing is believing itu jadi pegangan

*****

Note:

Sequel atau adaptation perlu penelitian dalam storyline supaya dapat meresap dalam jiwa penonton dan tidak akan di bandingkan dengan cerita asal. Kegagalan sequel telah banyak di perkatakan dan kerana itu penulis script Nur Kasih di katakan cuba sedaya upaya mengimbangi kehendak penonton dan jalan cerita. Teringat saya semasa di forum di pertikaikan juga kenapa Katrina di kebumikan di kampung dan tidak di Kuala Lumpur saja kerana meninggalnya di Kuala Lumpur.

Andaikata NKTM di buat kerana ingin memuaskan penonton dan menjawab segala persoalan yang timbul sewaktu Nur Kasih ini adalah langkah yang salah kerana ada perkara yang boleh di ubah dan ada perkara should stay the way it is dan seandainya juga kalau terlalu banyak adegan airmata dan masih menonjolkan Nur Amina yang terlalu kuat menghadapi cabaran serta Adam yang lemah dalam segala hal it does not serve any good for the movie kerana life as such ada masam, masin, manis, pahit, suka, duka, bahagia, gembira dan banyak lagi.

Sequel jarang mendapat tempat di hati penonton walaupun di katakan hebat tapi masih gagal menandingi kehebatan cerita asal and this is a fact even Hollywood pun sama. Oleh kerana penulis script dan pengarah adalah orang yang berpengalaman di dalam industri ini dan semestinya mereka tahu kesan yang ada, kerana itu saya membuat andaian di atas statement yang pernah di keluarkan iaitu inilah penamat cinta Adam dan Nur, tiada sambungan selepas ini.

Sama-samalah kita tunggu sejauh mana NKTM dapat mengatasi Nur Kasih.

Owned and written by : Sanaa 12/07/10

4 Responses

  1. euwwww….ayor cinco basi????heheh..klau susu basi??mna lgi teruk??mcm2 k.apple nih…
    ehem k.sanaa….ingat sy lgi x???wndu la kat akak n karya yg superb tuh…hmm..mmg mcm2 speku tuk NKTM ni kn…n kdang2 wat sy x tntram pn de sbb mnkin akn de yg skit x puas hti ngan ending nye nnti kn…

  2. apple,
    wakakakakakak…..bom jgn tak bom….pastu kita lariiiiiiiii…..

  3. hmmm….jgn smpai kena “BOM’ ngn ‘AYOQ CINCO BASI’ panggung wayang tu nnti udah ler…..grrrrrrrrrrrrrrrrrr…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: