• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

    Pleasant day and have a good life.

    Love

    Sanaa

    Good things come to those who wait.
    Better things come to those who try.
    Best things come to those who believe.
    Desired things come to those who pray.

    "Islamic Thinking"

    A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
    Lao Tzu

  • Archives

Cantik dan Kecantikan

Cantik, kecantikan, kebersihan adalah sebahagian dari amalan kehidupan manusia. Siapa yang tidak mahu cantik? Lebih-lebih lagi seorang wanita, yang memang suka di puji cantik dalam serba serbi. Sekelompok wanita juga ada yang sanggup berbuat apa saja untuk kelihatan cantik, ramping bentuk tubuh dan muda belia sentiasa. Cantik merangkumi semua bukan hanya raut wajah. Apabila kita mahukan sesuatu yang cantik termasuklah rumah, perhiasan dalamannya, pakaian dan juga perhiasan diri. Namun persoalan yang sama sering timbul dan sentiasa ada ialah sejauh mana seseorang itu berhempas pulas demi kecantikan.

Dalam Islam kecantikan datang dari lahir dan batin. Kecantikan lahiriah adalah dari raut wajah, cara kita berpakaian dan juga peradaban kita dalam pergaulan dan tentu kecantikan batin datang dari bersihnya hati, ikhlasnya budi dan kesannya dapat kita lihat melalui cahaya yang terpancar di wajah. Hujung minggu yang baru berlalu saya layari akhbar dan ada dua headlines yang menarik perhatian saya iaitu “beauty is a state of mind” oleh Dzireena Mahadzir dan “Your Cheating Heart” oleh Mary Jo Rapini. Article yang di tulis Dzireena adalah mengenai kesanggupan wanita untuk nampak cantik dan sekarang telah ada juga botox khas untuk kaki yang hanya saya ketahui setelah membaca article tersebut. Di negara barat telah bermacam-macam perkara di lakukan untuk kelihatan muda sentiasa dan cantik, ini termasuklah ubat-ubatan, pembedahan plastic dan akhir-akhir ini penggunaan botox. Kenapa kita jadi begini?

Kita di jadikan Allah dengan segala kesempurnaan dari fizikal dan juga mental walaupun ada insan yang kurang bernasib baik sejak lahir lagi. Indahnya agama Islam setiap perkara yang hendak kita lakukan ada doa yang di iringi makan, pakai baju baru, nak tidur, keluar rumah berdoa sehinggalah kepada kejadian manusia dari awal bermulanya hubungan suami isteri. Tangisan pertama yang kedengaran kita di tuntut untuk mengazankan bayi yang baru lahir dan kita juga di ajar hingga ke liang lahat. Ketika meniti kehidupan manusia melalui berbagai proses..bayi, anak kecil, remaja, dewasa dan peringkat tua dan dalam proses ini kita di dedahkan dengan pelbagai ragam kehidupan, ada yang mampu bertahan dan ada juga tidak. Kita semua tahu yang hidup pasti mati, yang muda pasti tua dan kalau yang sakit ada pula ubatnya. Tapi sejak kebelakangan ini terlalu ramai yang mahu mengubah keadaan zahir kita sehingga kita lupa pada hukum hakam dan asal kejadian. Dzireena mengatakan dia takut pada injections jadi tak perlulah nak buat semua ini untuk nampak cantik dan saya pula bertanya pada diri apakah saya insaf yang Allah telah mengurniakan saya dengan cukup sifat atau saya tidak berada di dalam golongan orang yang berduit untuk “mencantikan” diri saya dengan cara begitu?.

Setelah di selidik dan di kaji saya mengucap syukur kehadrat Allah kerana tidak mendorong hati saya untuk melakukan ini semua bagi tujuan kecantikan. Saya bermohon setiap hari untuk kesihatan yang baik semuga dapat menjalankan tanggungjawab saya sebagai seorang pekerja dengan baik dan dapat rezeki yang halal dalam pekerjaan yang saya lakukan. Setakat beli vitamins tu adalah dan juga buat facial sekali sekala tapi nak pergi toreh muka dan badan untuk cantik belum lagi terlintas di hati dan juga untuk ambil injections. Saya bermohon di jauhkan dari keinginan ini. Let me grow old gracefully kerana kecantikan yang di perolehi dengan pembedahan dan juga mengambil pil-pil hormon yang berlebihan akan lebih memudaratkan dan punyai kesan sampingan yang lebih teruk seandainya tidak di jaga. Huh dahlah pembedahan menelan ribuan ribu ringgit nak maintain tak tahu pula berapa.

Bila di perhatikan balik teringat saya pada satu blog yang menceritakan tentang perkahwinan, perceraian, percintaan dan pergaduhan di kalangan artis-artis di Malaysia ini tapi tak pula jumpa gossip tentang artis di Malaysia yang buat plastic surgery kerana sekarang khidmat ini telah ada di Asia iaitu di Thailand, Singapura dan Hong Kong, mungkin juga sudah ada di Malaysia tapi tidak di ketahui. Sudah-sudahlah tu jangan nak di ubah pemberian Allah kepada kita kerana akhirnya yang nak di lihat dan dapat menjamin sedikit sebanyak kebahagian di dunia ini adalah dari sekeping hati yang tulus dan ikhlas dan tidak bersandarkan kepada kebendaan yang ada hari ini dan mungkin boleh hilang dalam masa sejam dua. Apakah yang mendorong kita ke arah ini? Sekali lagi tepuk dada tanya selera sejauh mana akal kita letakan.

Note: Sila rujuk article di bawah untuk melihat betapa bertuahnya di lahirkan sebagai seorang wanita di bumi Allah ini seandainya kita tahu menjaga segala pemberianNYA.

*************************************************************************************

Beauty is a state of mind
Sense of Style
By DZIREENA MAHADZIR

HAVE you heard of Botox for the legs?” asked a friend. Botox for legs? Really?

Since I began writing this column a few hours after that question, I decided to Google an answer. On a website called realself.com, a group of plastic surgeons from around the world are of the opinion that no, it is not a good idea to Botox your legs to make them slimmer.

However, another site dedicated to plastic surgery says that, while Botox has been approved by the US Food and Drug Administration for use in treating wrinkles on the face and neck, there are doctors who have been using it for many “off-label” (not sanctioned) purposes.

And, of course, while Googling, a random forum discussion will pop up, in this case, about a well-know Hong Kong actress who had 40 Botox shots injected into her legs!

The quest for beauty is such a painful one, isn’t it? This injecting business is nothing new: a doctor once recommended injections into the thighs to make them thinner. But only once; after that, you’re just supposed to maintain them.

The thing with taking all these short-cuts is that they never last. They will give you temporary happiness for a few months, but if you’re not maintaining their effects, ie, making sure the effects last by using the old-fashioned eating-sensibly-and-excercising method, you’re back to square one.

And treatments/surgery/quick fixes are addictive. You do it once, love the results and start thinking of other things that you can do. And that’s dangerous because you might end up losing all sense of reality and start overdoing it and not knowing when or how to stop.

I really don’t like injections, I hate needles, which is why I can’t even bring myself to undergo acupuncture. I just don’t like sharp objects. Never, ever hand me scissors or knives pointed towards me, I will get hysterical. Hence I have never felt the need to voluntarily inject or have myself cut to look prettier or thinner or better.

Then there is also the question of self-confidence. I don’t want to say “improving” on your appearance via surgery or injections is a sign of insecurity. I always believe what anyone wants to do to themselves is their own choice, it is your body, you can do to it whatever you want.

It’s probably the same thing, though not as extreme, as when we dress up, apply makeup, workout, diet, etc. It’s all a part of the quest to look and feel healthier and better.

I always think appearances are important, as that’s the first thing with which people will judge you. And unfair as that it, let’s be realistic. Life isn’t supposed to be fair, if it was, you wouldn’t learn anything. But it shouldn’t be the be all and end all either. You can always ignore what people think, because honestly, most people are too self-absorbed to really care about anyone else, and if your appearance is such an issue to them, there’s obviously something wrong with them.

Unless you really need to go under the knife or be injected for medical reasons, why subject yourself to the torture? Beauty is subjective. One will always measure one’s self with a critical eye, but don’t judge yourself too harshly. In the bigger picture, does it really matter if your features aren’t perfect, or you’ve developed wrinkles?

There will always be someone who will love you no matter how fat, ugly or old you think you are. And anyone who tells you otherwise should be ignored.

I’ve said this before and I’ll say it again, there will always be someone younger, thinner, smarter, richer, prettier. It’s not a competition unless you make it so. If you have enough confidence in yourself, you can have the fattest legs in the world and no one will notice because your aura of self-confidence will knock them sideways.

Don’t believe me? “Sex appeal is 50% what you’ve got and 50% what people think you’ve got.” Sophia Loren said that. Yes, she is Sophia Loren, but if some people out there can think they are Sophia Loren or the equivalent, and it makes you want to laugh, why can’t you?

Dzireena Mahadzir says that fabulosity is a state of mind.

*****

Wanita Solehah Lebih Baik Daripada Bidadari Syurga

Wanita solehah tidak boleh sembarangan mencintai lelaki. Lelaki yang paling wajar dicintai oleh wanita solehah ialah Nabi Muhammad SAW. Ini kerana Nabi Muhammad SAW adalah pembela nasib kaum wanita. Baginda telah mengangkat martabat kaum wanita daripada diperlakukan dengan kehinaan pada zaman jahiliyah, khususnya oleh kaum lelaki.

Ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW juga berjaya menyempurnakan budi pekerti kaum lelaki. Ini membawa keuntungan kepada kaum wanita kerana mereka mendapat kebebasan dalam kawalan dan perlindungan keselamatan oleh kaum lelaki. Iaitu dengan mengikuti ajaran Nabi Muhammad SAW menjadikan bapa atau suami mereka berbuat baik dan bertanggungjawab ke atas keluarganya. Demikian juga dengan kedatangan Rasulullah SAW telah menjadikan anak-anak tidak lupa untuk berbakti kepada ibu mereka, cthnya seperti Uwais Al-Qarni.

Salah satu tanda kasih Baginda SAW terhadap kaum wanita ialah dengan berpesan kepada kaum lelaki agar berbuat baik kepada wanita, khususnya ahli keluarga mereka. Rasulullah SAW sendiri menjadikan diri dan keluarga baginda suri teladan kepada kaum lelaki untuk bagaimana berbuat baik dan memuliakan kaum wanita.

Rasulullah SAW bersabda,

“Orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang paling baik akhlaknya, dan yang berbuat baik kepada ahli keluarganya.” (Riwayat Abu Daud dan Tirmizi)

Lagi sabda Rasulullah SAW,

“Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap keluarganya; dan aku adalah yang terbaik dari kamu terhadap keluargaku. Orang yang memuliakan kaum wanita adalah orang yang mulia, dan orang yang menghina kaum wanita adalah orang yang tidak tahu budi.” (Riwayat Abu ‘Asakir)

Tapi betul ke wanita solehah itu lebih baik daripada bidadari syurga?

Daripada Umm Salamah, isteri Nabi SAW, katanya(di dalam sebuah hadis yang panjang):

Aku berkata, “Wahai Rasulullah! Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?”

Baginda menjawab, “Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin.”

Aku berkata, “Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu?”

Baginda menjawab, “Dengan solat, puasa dan ibadat mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih,berpakaian hijau dan berperhiasan kuning….(hingga akhir hadis)” (riwayat al-Tabrani)

Terkejut bila membaca hadis ni dan ingin berkongsi bersama rakan-rakan lain. Sungguh tinggi darjat wanita solehah, sehingga dikatakan lebih baik daripada bidadari syurga. Semoga hadis ini menjadi inspirasi bagi kita semua dalam memperbaiki diri agar menjadi lebih baik daripada bidadari syurga. InsyaAllah..

Tapi, bagaimana yang dikatakan wanita solehah itu?
Ikuti kisah berikut, semoga kita sama-sama beroleh pengajaran.

Seorang gadis kecil bertanya ayahnya “ayah ceritakanlah padaku perihal muslimah sejati?”

Si ayah pun menjawab “anakku,seorang muslimah sejati bukan dilihat dari kecantikan dan keayuan wajahnya semata-mata.wajahnya hanyalah satu peranan yang amat kecil,tetapi muslimah sejati dilihat dari kecantikan dan ketulusan hatinya yang tersembunyi.itulah yang terbaik”

Si ayah terus menyambung

“muslimah sejati juga tidak dilihat dari bentuk tubuh badannya yang mempersona,tetapi dilihat dari sejauh mana ia menutupi bentuk tubuhnya yang mempersona itu.muslimah sejati bukanlah dilihat dari sebanyak mana kebaikan yang diberikannya ,tetapi dari keikhlasan ketika ia memberikan segala kebaikan itu.muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa indah lantunan suaranya tetapi dilihat dari apa yang sering mulutnya bicarakan.muslimah sejati bukan dilihat dari keahliannya berbahasa,tetapi dilihat dari bagaimana caranya ia berbicara dan berhujah kebenaran”

Berdasarkan ayat 31,surah An Nurr,Abdullah ibn abbas dan lain-lainya berpendapat.Seseorang wanita islam hanya boleh mendedahkan wajah,dua tapak tangan dan cincinnya di hadapan lelaki yang bukan mahram(As syeikh said hawa di dalam kitabnya Al Asas fit Tasir)

“Janganlah perempuan -perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga menghairahkan orang yang ada perasaan dalam hatinya,tetapi ucapkanlah perkataan yang baik-baik”(surah Al Ahzab:32)

“lantas apa lagi ayah?”sahut puteri kecil terus ingin tahu.

“ketahuilah muslimah sejati bukan dilihat dari keberaniannya dalam berpakaian grand tetapi dilihat dari sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya melalui apa yang dipakainya.
Muslimah sejati bukan dilihat dari kekhuwatirannya digoda orang di tepi jalanan tetapi dilihat dari kekhuwatirannya dirinyalah yang mengundang orang tergoda.muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa banyak dan besarnya ujian yang ia jalani tetapi dilihat dari sejauh mana ia menghadapi ujian itu dengan penuh rasa redha dan kehambaan kepada TUHAN nya,dan ia sentiasa bersyukur dengan segala kurniaan yang diberi”

“dan ingatlah anakku muslimah sejati bukan dilihat dari sifat mesranya dalam bergaul tetapi dilihat dari sejauh mana ia mampu menjaga kehormatan dirinya dalam bergaul”

Setelah itu si anak bertanya”Siapakah yang memiliki criteria seperti itu ayah?Bolehkah saya menjadi sepertinya?mampu dan layakkah saya ayah?”

Si ayah memberikan sebuah buku dan berkata”pelajarilah mereka!supaya kamu berjaya nanti.INSYA ALLAH kamu juga boleh menjadi muslimah sejati dan wanita yang solehah kelak,malah semua wanita boleh”

Si anak pun segera mengambil buku tersebut lalu terlihatlah sebaris perkataan berbunyi ISTERI RASULULLAH.

“Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu ,puasa di bulan ramadhan ,menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya,maka masuklah ia ke dalam syurga dari pintu-pintu yang ia kehendakinya”(riwayat Al Bazzar)

Article from : Rakan Masjid

*****

Wanita Dalam Islam

Kedudukan Wanita Menurut perspektif Islam Dan Barat

Islam muncul ketika sebahagian besar manusia menolak keinsanan wanita, ketika sebahagian manusia masih ragu-ragu terhadapnya dan ketika sebahagian manusia masih menganggap wanita hanyalah sebagai makhluk yang dijadikan semata-mata untuk berkhidmat untuk lelaki. Apabila Islam dibawa oleh Nabi Muhammad saw maka baginda berjuang untuk meletakkan wanita pada tempat yang wajar, untuk menghapuskan segala bentuk kezaliman manusia sebelum Islam terhadap kaum wanita yang lemah.

Masalah kedudukan wanita dalam perundangan Islam adalah masalah yang kerap disalahertikan oleh sesetengah golongan dengan cuba menimbulkan satu dua persoalan yang agak kontroversi,lalu dikatakan Islam tidak memberi tempat yang sewajarnya kepada kaum wanita dalam perundangannya. Sedangkan masalah wanita dalam perundangan Islam tidak sekali-kali boleh dilihat dari satu sudut sahaja atau dari satu dua masalah yang ditimbulkan. Masalah mestilah dilihat dari segenap aspek dan liku-liku serta dinilai dari keseluruhan perundangan itu sendiri di samping membandingkannya dengan beberapa perundangan yang lain, barulah dapat diketahui di mana letaknya taraf wanita dalam perundangan Islam.

Untuk meninjau dan menilai kedudukan wanita dalam perundangan Islam, agak sukar untuk mengukur apakah yang diberi dan dibela oleh Islam untuk kaum wanita, tanpa meneliti taraf dan kedudukan wanita (pada umumnya) dalam perundangan-perundangan lain serta dalam perundangan-perundangan yang wujud sebelum kedatangan Islam dan perundangan-perundangan yang diciptakan selepas kedatangan Islam. Dengan mengetahui sepintas lalu kedudukan wanita dalam perundangan-perundangan tersebutmaka jelaslah apa yang diberikan oleh Islam untuk wanita. Apakah undang-undang yang ada dalam Islam merupakan penghinaan kepada wanita ataupun penghormatan dan kemuliaan yang tidak ada tolok bandingnya dalam perundangan-perundangan lain di dunia.

Wanita Dalam Perundangan Greek

Dalam sejarah tamadun manusia, tamadun Grek dianggap sebagai tahap tamadun yang boleh dibanggakan pada zaman itu. Namun begitu wanita ketika itu menurut Profesor Dr Mustafa al-Saba’i dalam kitabnya yang bertajuk ‘Al-Mar atu baina al-Fiqh wa al-Qanun’ menyebutkan bahawa wanita dikurung di dalam rumah, tidak diberi peluang langsung untuk belajar dan dihina serta dianggap khadam yang najis. Wanita juga boleh dijual beli seperti barang=barang dagangan. Tidak mempunyai hak untuk membantah malah tidak ada apa-apa hak dalam hidup selain dari makan minum, tempat tinggal dan pakaian. Pada kemuncak tamadun Greek pula wanita dijadikan alat untuk memuaskan nafsu lelaki, model-model perempuan bogel dipopularkan dan merebaklah keruntuhan moral yang berakhir dengan keruntuhan tamadun tersebut.

Wanita Dalam Perundangan Rumawi

Wanita dalam perundangan Rom lebih menyedihkan. Pada masa muda remaja, wanita dikongkong di bawah kekuasaan penjaganya, sama ada bapa atau datuknyaatau sebagainya yang diistilahkan sebagai ‘Peter Families’. Kekuasaan seseorang penjaga tidak dihadkan, malahan boleh menghalau wanita itu keluar rumah, atau menjualnya tanpa pembelaan undang-undang untuk mereka. Lebih dari itu, hak hidup bagi seseorang wanita boleh ditentukan oleh penjaganya. Demikian menurut Profesor Dr Ali Abdul Wahid Wafi dalam kitabnya ‘Al-Mar atu fi al-Islam’ iaitu selepas berkahwin wanita berubah ilik daripada bapanya kepada suaminya dan terputuslah hubungan dengan keluarga asalnya. Suami pula berhak mengisikan tempat yang dikosongkan oleh bapanya dalam tindak tanduknya terhadap wanita itu.

Keadaan yang menyedihkan kaum wanita ketika itu telah cuba diselamatkan pada zaman Justinian dengan suatu undang-undang yang dikenal dengan nama ‘Justinian Law’ tetapi tidak berubah keadaan kecuali dalam beberapa hal sahaja. Sebelum ‘Justinian Law’ dilaksanakan, terdapat undang-undang yang dikenal sebagai ‘Undang-undang Dua Belas’. Dalam undang-undang tersebut disentuh tentang kelayakan mendapat hak sivil. Kelayakan tersebut hendaklah dengan tiga syarat iaitu cukup umur, siuman akal dan lelaki. Jelaslah di sini bahawa wanita pada kedua-dua zaman tersebut berada dalam keadaan yang menyedihkan.

Dalam kitab ‘Safr al-Khuruf’ iaitu kitab agama Yahudi menjelaskan : seseorang bapa yang susah hidupnya boleh menjual anak perempuannya bersama dengan kumpulan hamba bagi mengatasi kemiskinan. Dalam kitab suci agama Yahudi yang dikenali dengan nama ‘Thalmud’ pula ada dicatat : Tidak boleh seorang perempuan Yahudi mengadu kepada sesiapa jika didapati bahawa suaminya telah melakukan hubungan seks dengan perempuan lain walaupun di dalam rumah mereka sendiri. Dimuka surat yang sama dalam kitab tersebut terdapat kenyataan : Lelaki Yahudi boleh melakukan apa sahaja kepada isterinya, ia boleh menikmatinya sepertimana dia menikmati seketul daging yang dibeli di pasar sama ada dengan merendam, membakar atau apa sahaja yang digemarinya, atau melemparkannya sahaja.

Profesor Dr. Mustafa al-Saba’i dalam kitabnya yang tersebut tadi ada menyebut : Anak-anak perempuan Yahudi tidak boleh mendapat sebarang pusaka daripada harta yang boleh dipindahkan seperti wang ringgit dan emas perak jika ada di kalangan keluarganya itu seorang lelaki, meskipun emas perak yang ditinggalkan itu berpikul-pikul. Jika harta benda yang ditinggalkan itu harta benda tetap seperti tanah, rumah dan sebagainya, maka perpempuan-permuan itu tidak boleh menerima pusaka. Cuma boleh menerima belanja hidup dari si lelaki yang menguasai pusaka itu. Dalam kitab Taurat terdapat kenyataan : Wanita-wanita adalah lebih bahaya atau lebih bala daripada lelaki. Sejahat-jahat lelaki dan sekurang-kurangnya seorang yang baik dari satu ribu orang, sedangkan bagi perempuan tidak akan wujud perkara seperti itu.

Wanita Dalam Perundangan Barat yang lain

Dalam undang-undang Inggeris sehingga tahun 1805, seorang suami diharuskan menjual isterinya. Undang-undang tersebut telah menetapkan harga minima bagi seorang wanita ialah 6 pence. Pernah berlaku pada suatu masa selepas undang-undang itu digantikan, seorang Inggeris dalam tahun 1931 telah menjual isterinya dengan harga 500 paun. Peristiwa ini telah dibawa ke mahkamah. Peguam lelaki tersebut dalam pembelaannya telah menyebut bahawa perbuatan lelaki itu tidak salah kerana ternyata wujud undang-undang Inggeris yang mengharuskannya pada suatu masa yang lalu.

Pendakwa telah berhujah dengan mengatakan : Walaupun benar undang-undang yang disebut oleh peguam bela tersebut, tetapi sebenarnya undang-undang itu telah dimansuhkan pada tahun 1805. Akhirnya lelaki tersebut telah didenda dan dipenjara selama 10 tahun. Dalam majalah ‘Hadrat al’Islam’ (Tamadun Islam) keluaran 1916 ada memuatkan kisah seorang Itali yang menjual isterinyakepada seorang lelaki dengan bayaran secara beransur. Apabila pembeli tersebut enggan menjelaskan baki harga perempuan tersebut, maka berlakulah pergaduhan yang menyebabkan pembeli itu terbunuh.

Apabila berlaku Revolusi Perancis, pengisytiharan mengharamkan penindasan sesama manusia dibuat. Tetapi tidak termasuk penindasan terhadap wanita. Dalam undang-undang sivil Perancis ketika itu ada dinyatakan bahawa wanita tidak layak mendapat hak sivil sepenuhnya. Tidak boleh menjual beli dan membuat kontrak tanpa keizinan penjaganya. Profesor Dr. Ali Abdul Wahid Wafi dalam kitabnya berkata : ‘Keadaan wanita di Perancis amat menyedihkan hingga ke zaman akhir-akhir ini. Malah hingga sekarang masih tidak terbela sepenuhnya, mereka disisihkan daripada undang-undang sebagai tidak layak mendapat sepenuhnya hak sivil’. Dalam undang-undang sivil Perancis (Code Napoleon) ada tercatat : Perempuan yang telah berkahwin meskpun perkahwinannya diasaskan di atas sesuatu persetujuan pengasingan hak milik harta suami isteri, namun begitu tidaklah bererti membolehkan isteri tersebut menghibbah hartanya atau memindah milik atau menggadaikannya, atau membelikan sebarang harta baru tanpa disertai dengan suaminya di dalam kontrak atau persetujuan suami tersebut secara bertulis.

Satu hal yang lebih ketara, apabila seseorang perempuan telah berkahwin, maka secara tidak langsung atau automatik namanya dan keluarganya hilang, ditukar dengan nama baru yang dikenal sebagai Mrs …….(nama suaminya). Dengan kehilangan itu akan hilang namanya sendiri, dan nama keluarganya, semuanya larut dalam nama suaminya.

Wanita Menurut Pandangan Islam

Dari gambaran sekilas pandang seperti yang digambarkan di atas, ternyata betapa rendahnya kedudukan wanita dalam berbagai-bagai masyarakat di dunia. Kedatangan Islam telah mengubah fenomena ini. Oleh kerana keadaan itu sengajadibuat-buat oleh manusia dan merupakan penganiayaan manusia terhadap manusia cuma berlainan jenis, maka Allah swt telah mengutus RasulNya Muhammad saw untuk memperbaiki kepincangan dan menempatkan wanita ke taraf yang sewajarnya. Wanita tidak lagi diletakkan di tempat kedua hanya sebagai pengikut kaum lelaki sahaja. Mereka mendapat hak dan status yang sewajarnya sesuai dengan fitrah penciptaannya. Mereka dihargai dan dihormati sebagai seorang manusia. Nabi Muhammad saw datang dengan ajaran yang benar dari Allah swt, memperbetulkan yang salah dan mengangkatkan apa-apa yang sepetutnya diangkat, meletakkan wanita dalam perundangan Islam kena pada tempat dan keadaannya. Al-Quran dan al-Hadith telah menentukan kedudukan yang sewajarnya bagi wanita dan menjamin hak-haknya supaya tidak disalahertikan oleh kaum lain.

Persamaan Taraf

Dari segi persamaan taraf, kaum wanita pada umumnya adalah sama tarafnya dengan kaum lelaki, masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri. Malah ada ketikanya undang-undang Islam memperlihatkan kaum wanita khususnya ibu-ibu lebih mulia daripada kaum lelaki jika lebih taqwanya. Antara kelebihan Islam ialah menghormati wanita dan mengiktiraf keinsanan serta keupayaannya untuk memikul tuntutan agama (tanggungjawa), kesaksamaan hukuman dan peluang memasuki syurga sama seperti lelaki. Islam menganggap wanita sebagai insan yang mlia dan mempunyai hak-hak keinsanan yang setaraf dengan lelaki kerana wanita dan lelaki adalah cabang kepada pohonan yang satu dan saudara yang dilahirkan oleh bapa yang satu iaitu Adam as dan juga dari ibu yang satu iaitu Hawa.

Mereka adalah setaraf dari aspek asal usul kejadian, setaraf dari aspek ciri-ciri umum keinsanan, setaraf dari aspek tuntutan agama serta tanggungjawab dan setaraf dari aspek pembalasan dan tempat kembali (setelah kematian) dan sebagainya. Dari aspek hak-hak pemilikan harta, Islam telah menghapuskan tradisi umat-umat terdahulu ( sama ada Arab atau bukan Arab) yang telah melarang wanita dari memiliki harta atau mengecilkan skop mereka. Islam telah menetapkan bagi wanita hak pemilikan dengan pelbagai bentuk dan jenisnya serta hak pengurusan dalam pelbagai cara yang disyariatkan.

Dari aspek ilmu, Islam juga memberikan kepada wanita hak untuk menuntut ilmu sepertimana lelaki.

realitinya Islam telah menjadikan menuntut ilmu sebagai perkara fardhu ke atas mereka sebagaimana sabda Rasulullah saw yang bermaksud : ‘Menuntut ilmu adalah fardhu ke atas setiap muslim’. Maksud ‘setiap muslim’ dalam hadith tersebut ialah sama ada lelaki atau perempuan seperti mana yang telah diijma’ atau disepakati para ulama.

Kelebihan-kelebihan Khusus

Dalam beberapa hal, Islam meletakkan wanita khususnya ibu-ibu ke suatu tempat yang lebih mulia daripada kaum bapa. Dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh al-Nasa’i dan Muslim bahawa seorang lelaki telah mengadap Rasulullah saw lalu bertanya : “Siapakah ya Rasulullah yang paling berhak saya dampingi?” Jawab Rasulullah : “Ibumu”. Bertanya lagi lelaki itu : “Kemudian siapa lagi?” Jawabnya : “Ibumu.” “Siapa lagi?” tanyanya. “Ibumu,” jawab Rasulullah. “Kemudian siapa lagi?” Baru diberi jawapan oleh Rasulullah saw, “Bapamu.” Oleh sebab itu Rasulullah saw pernah bersabda yang bermaksud : “Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.”

Hak-hak Sivil

Islam juga telah memberikan hak sivil kepada kaum wanita sesuai dengan tabiat semulajadi mereka sebagai wanita dan telah meletakkan hak-hak tersebut di tempat yang betul. Kaum wanita diberi kedudukan tersendiri dalam menentukan nasibnya. Tidak boleh dihina atau diperlakukan seperti barang jualan. Mereka berhak ke atas diri mereka sendiri. Perempuan yang telah sampai umur baligh berhak atas dirinya sendiri dalam segala hal sivil. Perkahwinan adalah menurut kemahuannya. Dalam mazhab Hanafi, wanita yang baligh sama ada masih perawan atau telah janda tidak boleh dikahwinkan melainkan dengan kemahuannya. Malahan ia sendiri boleh berkahwin dengan sesiapa sahaja yang dia suka. Dalam mazhab Syafie, perempuan yang cukup umur jika dikahwinkan oleh walinya dengan seorang yang tidak setara (kufu’) dengannya maka perempuan itu berhak membubarkan perkahwinan itu melalui kadhi. Manakala seseorang perempuan yang telah janda sama ada kecil atau besar, ia berhak atas dirinya sendiri dan tidak ada siapa yang boleh memaksanya berkahwin. Perlu juga disebut bahawa wanita-wanita dalam perundangan Islam apabila dkahwinkan, tidak sekali-kali akan bertukar coraknya khususnya namanya seperti yang berlaku dalam masyarakat Eropah yang ditiru oleh perempuan-perempuan Islam hari ini dengan menghilangkan namanya sendiri digantikan dengan menjadi Mrs (so and so). Wanita-wanita Islam tetap dengan nama asalnya tanpa perlu digantikan dengan nama suami yang hanya mendatang dalam hidupnya.

Tidakkah jelas bagi wanita Islam kini contoh yang telah ditunjukkan oleh wanita yang terdahulu khususnya isteri-isteri Rasulullah saw seperti Khadijah, Aisyah, Hafsah dan sebagainya telah berkahwin dengan seorang yang paling mulia dan paling tinggi darjat taqwanya tetapi mereka tidak mengubah nama mereka. Itulah realiti taraf wanita dalam Islam bergantung kepada keperibadiannya. Tidaklah kepada keperibadian suaminya seperti yang terdapat sekarang.

Tindakan sesetengah pejuang Women’s Lib di Barat dan lain-lain masih menjadi tandatanya apabila mereka dengan rela menghilangkan nama sendiri yang ditukar kepada nama suami dengan menambahkan Mrs di hujungnya sedangkan mereka tidak mahu dianggap rendah dan dibeza-bezakan dalam hidupnya. Tidakkah dengan hilangnya nama dan keturunan sebenarnya telah merendahkan darjat yang seharusnya dipelihara? Dan apabila bertukar suami, bertukarlah pla nama. Seolah-olah diri wanita itu hanya wujud dan teguh bila tidak bersuami. Apabila telah bersuami telah larutlah nama dan hilanglah keturunannya. Dalam Islam seseorang itu hendaklah dipanggil mengikut nama bapanya.

Selain soal perkahwinan dan taraf wanita dalam perkahwinan tersebut, Islam telah memberikan hak-hak sivil kepada perempuan sesuai dengan sifat semulajadinya. Wanita yang telah genap umurnya (baligh) boleh bertindak sendiri dalam urusan jual beli, mengadakan sebarang kontrak, memiliki harta dan membelanjakannya, bertukar milik dan sebagainya, berkongsi dalam urusan-urusan hidup, memberi, menghadiahkan atau mendermakan hartanya menurut sesuka hatinya tanpa boleh diganggu gugat oleh keluarganya asalkan tindakannya itu tidak berlawanan dengan hukum syarak.

Tegasnya, Islam tidak membeakan lelaki dan wanita. Tetapi di sini timbul beberapa persoalan sebahagian masyarakat termasuk umat Islam sendiri. Antara soalan yang dikemukakan iaitu : Jika Islam mengiktiraf kemanusiaan wanita menyamai dengan kemanusiaan lelaki, mengapakah Islam melebihkan lelaki ke atas wanita dalam beberapa keadaan dan situasi? Umpamanya dalam syahadah (penyaksian), pewarisan, kepimpinan keluarga, kepimpinan negara dan beberapa hukum atau perkara yang lain?

Hikmah Islam membezakan antara lelaki dan wanita dalam sebahagian kecil Undang-undang Islam (hukum)

Dalam syariat Islam ada beberapa hak yang berbeza di antara kedua-duanya, contohnya lelaki boleh berkahwin lebih daripada satu sedangkan wanita tidak boleh. Ini kerana pada wanita ada penghalang yang tidak ada pada lelaki. Iaitu janin akan terbentuk dalam tubuh wanita dan dia yang akan mengandung. Sekiranyadibolehkan wanita kahwin lebih, maka bercampurlah benih dan tidak diketahui kepada siapakah hendak dinisbahkan anak.

Hakikatnya perbezaan antara lelaki dan wanita di dalam hukum-hukum ini bukan kerana kaum lelaki lebih dimuliakan oleh Allah atau lebih hampir kepadaNya berbanding kaum wanita. Sebenarnya manusia yang paling mulia di sisi Allah ialah yang paling bertaqwa antara mereka, sama ada lelaki mahupun wanita, seperti firman Allah swt yang bermaksud : “Sesungguhnya yang paling mulia di sisi allah ialah yang paling bertaqwa di kalangan kamu.” Tetapi perbezaan ini disebabkan tuntuntan tugas yang bersesuaian dengan fitrah atau karaktor lelaki dan wanita.

a) Penyaksian Wanita dan Penyaksian Lelaki

Al-Quran menjadikan penyaksian seorang lelaki menyamai penyaksian dua orang wanita malah majoriti ulama telah menetapkan bahawa penyaksian wanita tidak diterima dalam kes melibatkan kesalahan hudud dan qisas. Namun begitu ada sesetengah pendapat ahli fiqh membolehkan wanita menjadi saksi sekiranya jenayah yang berlaku di tempat-tempat yang kebiasaannya tidak terdapat lelaki umpamanyadalam tandas wanita dan sebagainya yang disediakan khas untuk wanita. Perbezaan ini bukanlah kerana kekurangan yang ada pada wanita sebaliknya adalah kerana fitrah dan karaktor wanita yang kebiasaannya lebih sibuk dengan tugas-tugas wanita seperti urusan rumah tangga, anak-anak, suami dan sebagainya. Justeru itu, pemikirannya tentang asek muamalat adalah lemah berbanding lelaki. Pendirian yang diakui oleh kebanyakan ahli fiqh yan tidak mengiktiraf wanitasebagai saksi dalam kes-kes kesalahan hudud dan qisas, kerana kebanyakan wanita sebenarnya mudah panik dan tersentuh perasaan. Selalunya seseorang wanita apabila melihat jenayah, dia akan memejamkan matanya dan melarikan diri dalam keadaan menjerit. Ia akan menghadapi kesukaran untuk memberi keterangan dengan detail dan jelas kerana kepanikannya. Namun begitu kesaksiannya boleh diterima sekiranya melibatkan perkara yang telah disebutkan tadi tetapi hakim tetap juga memerlukan bukti atau bayyinah untuk mensabitkan kesalahan tersebut.

b) Hak Pewarisan Wanita dan Hak Pewarisan Lelaki

Perbezaan yang berlaku antara lelaki dan wanita dalam masalah pewarisan sepertimana yang telah disebutkan oleh al-Quran yang bermaksud : “Allah perintahkan kepada kamu mengenai (pembahagian harta untuk) anak-anak kamu, iaitu bahagian seorang anak lelaki menyamai bahagian dua orang anak perempuan.”

Apa yang jelas dalam masalah ini iaitu perbezaan yang berlaku antara wanita dan lelaki dari segi bebanan dan tanggungan kewangan yang telah ditetapkan ke atas mereka berdua. Sudah menjadi tanggungjawab bagi lelaki apabila berkahwin maka ia terpaksa memberikan nafkah terhadap isteri serta anak-anaknya, sedangkan wanita apabila menjadi isteri, wanita tidak wajib melakukan perkara tersebut malah isteri berhak pula mendapat nafkah dari si suami. Sekiranya wanita mempunyai hak pewarisan yang sama seperti lelaki maka akan terdapat banyak keadaan di mana kaum wanita mempunyai bahagian yang lebih daripada lelaki. Oleh itu, kerana lelaki memikul tugas yang berat, maka ia berhak mendapat pusaka yang lebih.

c) Kepimpinan Keluarga

Berkenaan dengan kepimpinan keluarga, firman Allah yang bermaksud : “Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan Orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan, dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka.”

Tujuan kelebihan kaum lelaki di sini ialah dari segi bakat semulajadi dan kebolehan danlam pengurusan dan kepimpinan sebab lelaki diwajibkan mencari nafkah dan dialah yang menghadapi pergolakan dalam masyarakat dan di luar rumah sedangkan kebanyakan prempuan bertugas di rumah untuk mengasuh anak-anak dan mengurus rumah tangga. Allah swt telah menjadikan kepimpinan kepada lelaki dengan nas-nas al-Quran di atas berdasarkan dua perkara :

Pertama : Anugerah – Dengan kelebihan yang telah diberikan oleh Allah swt sseperti berpandangan jauh tentang akibat sesuatu perkara dengan lebih rasional berbanding wanita kerana kaum wanita telah dilengkapi dengan sistem emosi yang sangat halus sesuai dengan sifat keibuannya.

Kedua : Usaha – Lelaki membelanjakan banyak harta untuk membina keluarga. Jika sesebuah keluarga itu runtuh, maka ia akan dipertanggungjawabkan. Oleh itu, ia akan berfikir seribu kali sebelum ia membuat sesuatu keputusan untuk menamatkannya.

d) Jawatan-jawatan Kehakiman dan Pemerintahan

Dalam jawatan kehakiman, Imam Abu Hanifah mengharuskan atau membenarkan wanita mengadili kes-kes yang diharuskan bagi wanita untuk mengadili semua kes-kes yang diharuskan bagi wanita kecuali yang melibatkan kes-kes jenayah. Keharusan di sini bukanlah bererti wajib sebaliknya ia dibenarkan dalam lingkungan yang boleh memberi kemaslahatan kepada wanita, keluarga, masyarakat dan agama Islam itu sendiri. Malah hendaklah dilakukan dengan membuat pemilihan terhadap wanita yang mempunyai keistimewaan pada tahap umur tertentu untuk mengadili kes-kes tertentu dalam suasana-suasana tertentu.

Manakala larangan wanita untuk menyandang jawatan ‘Khilafah’ atau ketua negara atau jawatan yang seumpamanya ialah kerana tenaga wanita kebiasaannya tidak mampu memikul tugas-tugas yang amat berat itu. Kita mengatakan ‘kebiasaannya’ kerana boleh jadi terdapat wanita yang lebih mampu daripada lelaki seperti Ratu Saba (Balqis) yang telah diceritakan dalam al-Quran. Namun bilangannya terlalu kecil untuk mendapatkan wanita yang hebat seperti itu. Akan tetapi untuk menyandang jawatan sebagai penagrah, pengetua, ketua institusi, anggota Parlimen, Menteri atau sebagainya, ia tidak dikira sebagai suatu kesalahan jika terdapat kemaslahatan.

Hak-hak Wanita Dalam Islam

Secara ringkasnya dapat dinyatakan bahawa Islam memberikan hak terhadap wanita antaranya :

1. Dalam bidang nilai kemanusiaan, Islam tidak membezakan antara wanita dan lelaki. Wanita adalah manusia yang mempunyai martabat yang sama seperti lelaki di sisi Allah swt dan pada pandangan manusia kerana lelaki dan wanita dijadikan dari satu jiwa yang sama. Firman Allah swt yang bermaksud : “Wahai manusia, bertaqwalah kamu kepada Allah yang telah menjadikan kamu daripada satu jiwa.”

2. Islam menolak sikap agama Yahudi dan Nasrani yang hanya menyalahkan wanita (Hawa) dan menganggapnya sebagai sebab Adam dan Hawa diusir dari syurga, malah ada yang menganggap perempuan adalah makhluk yang suka membuat angkara sehingga lelaki terpaksa menanggung beban padahal yang sebenarnya tidak begitu. Islam menganggap kedua-duanya iaitu Adam dan Hawa sama-sama melakukan kesalahan seperti firman Allah swt yang bermaksud : “Maka keduanya (yakni Adam dan Hawa) telah digoda oleh syaitan sehingga tergelincir dari syurga dan dikeluarkan dari keadaan (nikmat) yang mereka telah berada di dalamnya…”

3. Dalam beragama dan beribadah, wanita sama seperti lelaki iaitu sekiranya melakukan amal soleh maka akan dimasukkan ke syurga dan begitulah juga sebaliknya sekiranya ingkar dan durhaka akan dimasukkan ke dalam neraka. Firman Allah swt yang bermaksud : “Barangsiapa yang beramal sama ada dari lelaki dan perempuan sedang dia seorang yang beriman, maka kami hidupkan dia dalam kehidupan yang baik, dan akan Kami berikan pahala yang lebih baik daripada apa yang mereka kerjakan.”

4. Islam membanteras pandangan atau anggapan sial terhadap anak-anak perempuan dan perbuatan menguburkan mereka hidup-hidu yang ada pada bangsa Arab dan juga bangsa-bangsa lain sebagaimana firman allah swt yang bermaksud : “Apabila bayi-bayi perempuan yang dikubur hidup-hidup ditanya : kerana dosa apakah ia dibunuh?”

5. Dalam bidang hak milik, Islam memberikan kepada wanita hak-hak mempusakai harta warisan sama ada sebagai anak, ibu, saudara atau isteri sebagaimana yang terkandung dalam surah an-Nisa’. Wanita bebas membelanjakan hartanya dan sebagainya.

6. Islam memberikan hak mendapat nafkah kepada wanita sama ada sebelum kahwin (daripada bapa) atau selepas berkahwin (daripada suami) atau daripada anak-anaknya sebagai ibu.

7. Islam memberikan hak perseorangan iaitu Islammemerintahkan supaya menghormati wanita sama ada sebagai ibu kepada anak-anaknya atau sebagai isteri kepada suaminya sebagaimana firman Allah swt yang bermaksud : “Dan Kami telah berpesan kepada manusia supaya berbuat baik kepada kedua orang tuanya. Terutama ibunya yang mengandungkannya dengan kepayahan dan melahirkannya juga dengan kepayahan.”

8. Islam memberikan hak kepada wanita untuk menerima atau menolak lamaranlelaki untuk menjadi suaminya berdasarkan sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Tidak boleh dikahwinkan seorang janda sehingga dimintakan pandangannya dan seorang dara sehingga diminta keizinannya.”

9. Islam memberikan hak kepada wanita untuk menuntut talak daripada lelaki dengan sebab-sebab munasabah yang diterma oleh syarak seperti berpisah kerana kemudaratan yang ditanggung oleh isteri atau masalah hubungan kelamin dan sebagainya dengan menggunakan pelbagai kaedah yang telah ditetapkan oleh syarak.

Wanita dan Kerjaya

Bilakah wanita diharuskan bekerja? Adakah pernyataan ini bermaksud wanita haram atau dilarang bekerja dari sudut syarak dalam apa jua situasi pun? Apa yang perlu dijelaskan di sini ialah sejauh manakah dan dalam bidang apakah syariat Islam membenarkan wanita bekerja.

Sebenarnya tugas wanita yang utama dan teragung yang mana tidak dapat ditandingi serta dicabar oleh sesiapa ialah mendidik generasi yang mana Allah telah menyediakan mereka kesesuaian fizikal dan psikologi untuk melaksanakannya. Tiada seorang lelaki pun yang mampu menggantikan wanita dalam tugas yang berat ini yang boleh mencorakkan masa depan ummah dan merupakan harta yang paling bernilai. Ini tidak bermakna wanita diharamkan oleh syarak bekerja di luar rumah. Seseorang itu tidak berhak mengharamkan sesuatu tanpa nas syarak yang sahih dan jelas maknanya. Sebagaimana yang kita maklumi dalam kaedah fiqh ada mengatakan, ‘Asal perkara-perkara dan perbuatan-perbuatan biasa (bukan ibadat) adalah harus.’

Wanita kini memberi sumbangan secara langsung kepada pendapatan keluarga. Bagi kebanyakan wanita, bekerja menjadi satu keperluan apabila pendapatan suami tidak mencukupi untuk menampung kepreluan keluarga. Begitu juga hasrat untuk mencapai taraf hidup yang lebih tinggi juga mendorong isteri untuk bekerja. Berdasarkan prinsip ini dapat kita katakan bahawa : wanita berkerjaya adalah harus, bahkan kadang-kadang dituntut apabila terdapat keperluan yang mendorongnya. Umpamanya jika ia janda, diceraikan atau tidak pernah berkahwin dan ia tidak mempunyai sumber kewangan serta tidak mempunyai keluarga, sedangkan mampu melakukan sesuatu kerja yang boleh menampung keperluannya.

Kadangkala keluarganya pula memerlukan ia bekerja mendapatkan pendidikan anak-anak atau saudara maranya yang masih kecil mahupun untuk membantu bapanya yang sudah tua atau sebagainya. Kadangkala masyarakat itu sendiri memerlukan agar wanita itu bekerja umpamanya sebagai doktor, jururawat, guru dan seumpamanya yang berkaitan dengan wanita. Dan adalah lebih baik jika wanita bekerja dengan wanita seumpamanya bukan bersama lelaki. Menerima lelaki dibolehkan dalam keadaan tertentu yang termasuk dalam perkara darurat tetapi perlu dihadkan batasannya serta tidak dijadikan sebagai satu kaedah yang kekal.

Sebagai contoh, jika pengurus pejabat memilih seseorang wanita cantik kerana kecantikannya sedangkan berpuluh-puluh wanita yang kurang cantik tetapi lebih cekap dan lebih berpengalaman dengan tujuan untuk menjamu selera mata ketika di pejabat, maka tindakan itu tidak bijak dan tidak bertanggungjawab. Kalau seorang pengurus syarikat memilih wanita jelita bertujuan untuk menarik pelanggan ke kedainya maka dorongan tersebut turut tidak baik sebab ada tujuan seks dan cara melariskan perdagangan menurut cara yang salah.

Perkara-perkara yang disebutkan tadi sudah menjadi lumrah dalam tradisi moden. Inilah gejala-gejala yang mesti disingkirkan dan dibendung untuk mengawal ketenteraman masyarakat dan penting untuk mencari keredhaan Allah swt. Tradisi moden ini juga secara tidak langsung memberi pengaruh yang kuat supaya wanita-wanita Islam itu lebih berani dan lebih tidak malu untuk memasuki sebarang pertandingan yang merangkumi ratu cantik, ratu fesyen, ratu sukan, menari, bintang itu dan bintang ini dan sebagainya yang berunsur tidak sihat. Apabila gejala tidak sihat ini menular ke dalam masyarakat, tunggulah saat kehancurannya. Sejarah telah membuktikan bahawa kejatuhan Empayar Rom adalah kerana seks dan kehancuran moral.

Islam tidak melarang kaum wanita keluar untuk bekerja asalkan memenuhi syarat-syarat berikut :

1. Kerjaya tersebut mestilah dibenarkan oleh syarak dengan ertikata lain kerjaya tersebut tidak haram atau mendorong ke arah melakukan yang haram.

2. Mendapat keizinan daripada suami atau bapa (jika belum berkahwin).

3. Menjaga diri dan menutup aurat.

4. Menghindari pergaulan yang membawa kepada perkara maksiat seperti berkhalwat dengan lelaki yang bukan mahramnya.

5. Tidak mencuaikan tugas dan tanggungjawab terhadap suaminya atau tugas ibu terhadap anaknya.

6. Tidak menimbulkan keengganan mempunyai anak, seperti yang kita lihat dewasa ini yang mana kebanyakan perempuan tidak mahu mengandung atau beranak kerana merasa anak akan menyusahkan atau menghalangnya untuk bekerja.
Masalah Semasa Mengenai Hak dan Kewajipan Wanita

Pada abad ke21 ini telah menjadi perbincangan hangat terutama di kalangan negara-negara dan masyarakat Islam yang sedang membangun dan maju seperti Malaysia, Indonesia, Pakistan dan negara-negara Arab. Di kalangan negara-negara Eropah, Amerika, Jepun, Russia dan China, persoalan ini tidaklah begitu hangat kerana mereka telah menyamakan atau hampir menyamakan dengan hak-hak, kedudukan dan kegiatan kaum lelaki. Tetapi perkara yang hendak dibincangkan di sini ialah… patutkah negara dan masyarakat Islam meniru atau mencontohi langkah-langkah negara barat dan sebagainya yang telah memberi hak begitu luas kepada wanita dalam segala kegiatan?

Apakah kebebasan wanita di Eropah dan sebagainya itu benar-benar dan dapat memberikan sumbangan kepada kemajuan dan keamanan di dunia atau sebaliknya? Dan adakah hak-hak wanita yang diberi oleh Islam belum cukup untuk membangun kemajuan yang tulen? Inilah pertanyaan yang belum diberi jawapan dengan tegas sebab tujuan kita ialah mencari kebenaran dan mencari prinsip-prinsip yang sihat bagi pembangunan dan kesejahteraan umat manusia seluruhnya.

Duni sekarang sangat berbeza dengan dunia 100 tahun yang lalu kerana wujudnya kemajuan perhubungan kenderaan, sains dan teknologi yang menjadikan ratusan negara di dunia sekarang memerlukan wanita untuk memenuhi kerjaya. Setelah kaum wanita di Barat dan negara-negara yang sealiran dengannya keluar bekerjamencari sara hidup, pihak kapitalis mengambil peluang menggunakan tenaga wanita di kilang-kilang perusahaan dan perindustrian, kerana tenaga mereka lebih murah daripada tenaga lelaki sedangkan kaum lelaki meminta gaji yang lebih.

Wanita barat dan wanita timur menuntut hak demokrasi dan hak persamaan dengan lelaki dan yang terpenting sekali ialah persamaan gaji untuk makan dan hidup. Di samping itu hendaklah diinsafi bahawa barat mengutamakn perempuan dalam bidang-bidang pekerjaan yang tertentu terutama di gedung-gedung perdagangan, kedai solek dan pakaian, di kedutaan, pejabat Konsul, di gedung akhbar, radio dan televisyen, di syarikat iklan, bank dan sebagainya mempunyai tujuan udang di sebalik batu iaitu hendak melariskan perniagaan dengan menggunakan tenaga wanita yang murah.

Hakikat ini sama dengan sikap sesetengah akhbar atau majalah yang memuatkan gambar-gambar perempuan yang jelita atau gambar yang bercorak seks bertujuan melariskan akhbar dan majalahnya. Inilah taktik licik dan murah yang harus disedari oleh wanita-wanita Islam di dunia hari ini. Perjuangan orang barat dan sesetengah golongan di negara kita untuk membuat revolusi mental dan membebaskan kaum wanita yang pada dasarnya mendorong kepada gejala tidak sihat dan merendahkan taraf wanita sendiri. Barat yang kononnya melaungkan memperjuangkan hak wanita sebenarnya merekalah yang merendahkan martabat wanita. Mereka membiarkan pelacuran berleluasa, wanita berkahwin dengan wanita, wanita dijadikan alat komersial, hiburan dan sebagainya.

Negara-negara Komunis pula telah mencanangkan slogan iaitu menyamakan lelaki dan perempuan dalam segala bidang. Wanita Islam hendaklah menyedari bahawa hak mereka telah dijamin oleh Islam sejak 14 abad yang lalu tetapi Islam mengutamakan sesetengah pekerjaan yang mempunyai matlamat yang sangat besar dan tinggi iaitu mencari kebahagiaan di dunia dan akhirat dengan mematuhi segala suruhan dan menjauhi segala larangan Allah swt agar mendapat keredhaan dan kesejahteraan dan matlamat inilah yang paling besar, lebih murni daripada harta benda atau kebendaan yang dicari.

Pembentukan Wanita Solehah

“Dunia adalah tempatnya kenikmatan dan seindah-indah kenikmatan (kesenangan) adalah wanita solehah.” Demikian hadith Rasulullah yang diriwayatkan oleh Muslim. Sabda Rasulullah yang bermaksud : “Wanita itu tiang negara, bila dia (wanita) baik, maka baiklah negara itu, tetapi bila dia rosak, maka rosak pulalah negara itu.”

Wanita adalah kunci yang digunakan oleh Syaitan untuk memperalatkan manusia terutamanya lelaki. Sejarah telah membuktikan hal tersebut iaitu tatkala syaitan gagal menggoda Adam as, secara langsung diperalatkan Hawa untuk merayu suaminya agar memakan ‘Khuldi’ buah terlarang. Maka terjadilah pelanggaran terhadap larangan Allah. Dewasa ini anak cucu Adam-Hawa berlumba-lumba menjadi pengikut syaitan, sering berlaku kejadian membunuh, merompak atau menggelapkan wang amanah dan sebagainya kebanyakannya gara-gara memenuhi tuntutan seorang wanita.Dari itu Islam mengarahkan kaum wanita dan meletakkan wanita sesuai dengan kudratnya untuk melahirkan sifat mulia yang mempunyai identiti tersendiri yang dalam erti kata iaitu memiliki ciri-ciri Wanita Solehah.

Siapakah Wanita Solehah Itu?

Wanita solehah adalah wanita yang cantik lahir dan batin, ia memiliki kecantikan yang asli atau ideal iaitu secara fizikal, darah daging dan tulang belulangnya bersih dari benda-benda haram sedangkan batinnya pula bersih dari kekotoran jiwa. Dalam hal ini kita perlu mengetahui bagaimanakah ukuran kecantikan menurut Allah dan Rasul, bukan menurut penilaian kaum wanita seperti dalam pertandingan ratu cantik yang pada hakikatnya adalah pertandingan wanita buruk dan menjijikkan. Kecantikan versi ini namanya adalah kecantikan palsu, kecantikan yang hanya membawa bencana terhadap diri mereka sendiri dan orang lain.

Islam mengukur kecantikan itu dari semua unsur iaitu unsur batiniah dan lahiriah. Batin wanita cantik adalah apabila tersembunyi di sebalik fizikalnya, jiwa yang pasrah, taat dan tunduk terhadap semua ketentuan Allah dan RasulNya dan bersih dari segala unsur yang bertentangan dengan hukum Allah. Dalam hal inilah Islam meletakkan ukuran kecantikan wanita, bukan pada raut wajahnya.

Manakala kecantikan yang ideal ialah kecantikan yang sempurna lahir dan batin. Bentuk fizik yang menawan seperti yang dimiliki oleh Nabi Yusuf as atau nabi Muhammad saw atau para isteri mereka seperti Zulaikha, Aisyah dan lain-lain. Sehubungan dengan itu, setiap muslim harus menghiasi diri dengan seindah-indah pekerti baik lahir mahupun batin untuk mengecapi nikmat cantik ideal seperti Nabi Yusuf dan Zulaikha. Manusia cantik ideal ialah manusia yang secara fizikal kelihatan demikian indah dipandang mata dan bersih darah daging dan tulang belulangnya dari benda-benda yang haram, sementara jiwanya sentiasa disirami wahyu sehingga nafasnya adalah zikrullah, pandangannya adalah pandangan wahyu dan jalan hidupnya bagaikan al-Quran yang sedang berjalan.

Ciri-ciri Wanita Solehah

Istilah solehah adalah sebaik-baik jolokan terhadap wanita. Tidak sebarang wanita berhak untuk menyandang sebutan tersebut. Firman Allah swt dalam surah an-Nisa’ ayat 3 yang bermaksud : “Kerana wanita yang solehah adalah wanita yang taat beribadah kepada Allah dan taat kepada suaminya sebagaimana Allah telah menjaga dirinya…”

Berpandukan firman Allah tadi, gelaran wanita solehah hanya diberikan kepada wanita yang mempunyai ciri-ciri wanita yang taat kepada Allah dan taat kepada suaminya. Namun begitu, taat kepada Allah adalah ciri wanita secara umum manakala taat kepada suami merupakan ciri khas bagi wanita yang telah bersuami.

a) Taat kepada Allah dan Rasul

Sebenarnya taat kepada Allah dan taat kepada Rasul bermaksud juga taat pada segala perintah Allah dan RasulNya. Tentang taat kepada Allah juga iaitu mengakuiNya sebagai pencipta dan mengakui sumber dari segala hukum yang diturunkan (al-Quran). Antara ciri taat kepada Allah dan Rasul dapat dihuraikan seperti berikut :

1. Melebihkan cinta terhadap Allah dan Rasul lebih dari cintakan keduniaan. Firman Allah swt yang bermaksud : “Katakanlah jika bapa-bapa kamu, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum kerabatmu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khuatir kerugiannya dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih dari kamu cintakan Allah dan RasulNya dan berjihad di jalanNya maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusannya, dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.”

2. Menutup aurat dan tidak berhias untuk mempamerkan kecantikan melainkan dalam kesederhanaan. Salah satu identiti ataupun ciri wanita solehah adalah berpakaian taqwa, penampilannya sederhana, sopan, tidak sukakan glamour dan jauh dari sifat suka menunjuk. Menutup aurat adalah wajib berdasarkan perintah Allah yang bermaksud : “Katakanlah kepada wanita yang beriman, hendaklah mereka menahan pandangan dan memelihara kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutup kain kerudung ke dadanya dan janganlah menampakkan perhiasan kecuali kepada suami mereka atau ayah mereka atau ayah suami mereka atau putera-putera mereka…”

Berdasarkan isyarat al-Quran dan Hadith serta pendapat ulama Islam menetapkan bahawa pakaian muslimah harus memenuhi syarat-syarat berikut :

* Pakaian itu harus menutup aurat
* Pakaian itu tidak terlalu nipis sehingga nampak terbayang bahagian tubuh dari luar

* Pakaian tidak ketat dan sempit tetapi longgar
* Warna pakaian yang suram atau gelap seperti warna hitam, kelabu atau coklat
* Tidak memakai haruman yang semerbak
* Pakaian tidak menyerupai lelaki
* Pakaian tidak menyerupai model pakaian kafir
* Pakaian bukan untuk bermegah atau menunjuk-nunjuk

3. Tidak berhias dan bertingkah laku seperti wanita jahiliyyah. Maksud tersebut iaitu perempuan-perempuan jahiliyyah Arab keluar rumah dengan menampakkan perhiasan dan keindahan tubuh serta berjalan bergaya berlenggang-lenggok, bermegah-megah dan berpakaian yang menjolok pandangan lelaki.

4. Tidak berkeliaran atau berjalan bersendirian dan tidak pula bersama lelaki yang bukan mahramnya. Seseorang wanita tidak boleh keluar mempunyai keperluan yang dibenarkan oleh syarak seperti menuntut ilmu, menziarahi kaum kerabat, kawan dan sanak saudara (silaturrahim). Dan mestilah keluar dengan mahramnya kerana untuk mengelakkan fitnah.

5. Selalu membantu lelaki dalam perkara kebenaran, kebajikan dan taqwa. Maksud tersebut iaitu berperanan dan membantu dalam perkara ‘amar ma’ruf dan nahi mungkar’.

6. Berbuat baik kepada kedua ibu bapa iaitu menunjukkan sikap sopan santun dan akhlak yang mulia kepada keduanya, tidak menyinggung perasaannya, tidak menentangnya sekalipun terhadap perbezaan fahaman. Sebagaimana sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Keredhaan Allah terletak pada keredhaan kedua ibu bapa dan kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan kedua ibu bapa.”

7. Sentiasa berbelanja atau memanfaatkan rezeki ke arah yang baik sama ada dalam keadaan sempit mahupun dalam keadaan lapang. Di dalam al-Quran ada menyatakan bahawa orang yang bertaqwa adalah orang yang menafkahkan hartanya baik di waktu sempit mahupun di waktu lapang, dan begitulah seharusnya wanita yang solehah selalu menafkahkan harta dengan sedekah walaupun di waktu sempit.

8. Tidak berduaduaan dengan lelaki asing (bukan mahram). Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Janganlah sesekali seorang lelaki bersendirian dengan seorang wanita (di suatu tempat) melainkan wanita itu harus ditemani oleh mahramnya.”

9. Bersikap dan berbuat baik dengan tetangga. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Tidak seseorang itu dinamakan mukmin yang perutnya kenyang sedang tetangganya dalam kelaparan.”

b) Taat kepada Suami

1. Menjalankan kewajipan dan tanggungjawab terhadap suami. Bagi wanita yang telah bersuami, nilai ketaatannya kiukur oleh Allah swt mengikut seberapa banyak dia dapat menjalankan kewajipannya terhadap suami. Menjalankan tugasnya dengan baik dan penuh keikhlasan, maka itulah yang mendapat balasan baik sebagaimana sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Jika seseorang isteri menjaga kemaluannya dari yang haram serta taat kepada suaminya maka dipersilakan masuk ke syurga dari pintu mana saja yang kamu suka.” Dan dalam riwayat lain “Tiap-tiap isteri yang mati diredhai oleh suaminya maka ia akan masuk syurga.” Jadi seorang wanita yang telah berkahwin maka yang paling berhak terhadap dirinya ialah suaminya melebihi bapa dan ibu serta keluarga yang lain.

2. Sentiasa menyenangkan suami dan kasih sayang terhadap anak-anak. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Sukakah aku ceritakan bakal isterimu di syurga? Jawab sahabat : “Baiklah ya Rasulullah. Maka sabda Nabi saw : “Iaitu setiap isteri yang kasih sayang dan banyak anak, dan bila ia marah, diganggu atau dimarahi suaminya, lalu ia berkata : inilah tanganku, terserah padamu, saya tidak akan dapat tidur hingga engkau rela padaku.” Isteri yang solehah tidak akan mengganggu suaminya yang mengakibatkan kesusahan, tetapi dia berusaha menghilangkan kesusahan suami dan berusaha membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi.

3. Menjaga kehormatan dirinya dan harta suaminya bila suami tiada di rumah. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Sebaik-baik wanita ialah jika kamu pandang, ia menyenangkan kamu, jika kau perintah, ia mentaatimu, jika kau tinggalkan ia menjaga hartamu dan menjaga dirinya.”

4. Tidak membantah perintah suami dalam perkara kebenaran dan tidak menolak bila suami mengajaknya tidur. Sabda Rasulullah saw yang bremaksud : “Demi Allah yang jiwaku di tanganNya, tiada seorang suami yang mengajak isterinya tidur bersama di tempat tidur, tiba-tiba ditolak oleh isterinya, maka malaikat yang di langit akan murka kepada si isteri hingga dimaafkan oleh isterinya.”

5. Tidak keluar ruah tanpa izin suaminya. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Tiap isteri yang keluar rumah tanpa izin suaminya, tetap berada dalam kemurkaan Allah sehingga kembali ke rumahnya atau dimaafkan oleh suaminya.”

6. Tidak meremahkan pemberian suami dan menutup rapat rahsia keluarga serta tidak mencai-cari alasan untuk bercerai. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Tiap isteri yang minta cerai dengan suaminya (tanpa alasan yang dibenarkan) maka haram atasnya bau syurga.”

7. Tidak mengeraskan suara melebihi suara suaminya. Wanita yang solehah apabila berbicara dengan suaminya ia akan menunjukkan sifat kasih sayang, dengan bahasa yang lemah lembut dan sopan santun. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Sesungguhnya apabila seorang suami memandang isterinya dan isteri membalas pandangan dengan penuh kasih sayang dan cinta, maka Allah memandang mereka dengan pandangan kasih mesra, jika suami membelai tangan isterinya, maka dosa mereka berguguran di celah-celah jari tangan mereka.”

8. Tidak menerima tetamu yang dibenci suaminya ke dalam rumah apa lagi bermesraan dengan lelaki lain. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Tidak dihalalkan bagi seseorang isteri yang beriman kepada Allah untuk mengizinkan seseorang masuk ke ru mah suaminya padahal suaminya benci dan tidak dihalalkan dia keluar padahal suaminya tidak senang.”

9. Sentiasa memelihara diri, kebersihan fizikal dan kecantikannya serta kebersihan rumahtangga. Semua suami pada umumnya sukakan kecantikan, kebersihan, kelembutan dan kesetiaan. Isteri yang solehah juga adalah isteri yang dapat mempersembahkan keadaan-keadaan yang disebutkan tadi terhadap suaminya.

Written and compiled by : Sanaa 15/07/10

One Response

  1. I take pleasure in, result in I discovered just what I was having a look for.
    You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: