• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

    Pleasant day and have a good life.

    Love

    Sanaa

    Good things come to those who wait.
    Better things come to those who try.
    Best things come to those who believe.
    Desired things come to those who pray.

    "Islamic Thinking"

    A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
    Lao Tzu

  • Archives

Malam Anugerah

Sang Pencerita duduk mencari idea
Hujan turun membasahi bumi yang dahaga
Idea yang ada lebih sikit dari biasa
To Uda and Dara boleh lah ya sekadar hiburan saja

Ini hanya rekaan ku sahaja
Janganlah marah…kalau jadi kami gembira
Tolonglah aminkan pantun yang ku reka
Apapun Uda dan Dara kalau tak gelak senyumlah juga

Di malam anugerah yang penuh bercahaya
Mata semua memandang Uda dan Dara
Ada sesuatu yang menarik perhatian mereka
Kilauan permata yang tersarung di jari manis Dara

Pengantin barukah mereka semua tertanya-tanya
Kerana ada inai di jari Dara
Senyuman malu tersipu-sipu bertambah pertanyaan yang ada
Memang sebiji macam pengantin baru lagak mereka

Hadirin dan wartawan memerhati gerak geri tanpa berkelip mata
Uda dan Dara berlagak seolah tiada apa-apa
Datang MC minta mereka bersiap sedia
Untuk penyampaian hadiah seterusnya

Uda dan Dara menyampai piala
Anugerah filem komedi kategorinya
Ada tak filem komedi dalam rencana
Nak tipu tak tahu pula

Selesai sudah anugerah di beri
Mata tertumpu pada mereka lagi
Uda menunggu Dara di sisi
Turun tangga langkah di atur rapi

Pelakon wanita popular anugerah selanjutnya
Tepukan gemuruh sorak gembira
Bila Dara di umumkan juara
Senyum Dara meleret mata mencari…siapa ya

Liar mata Dara mencari merata-rata
Nampak ada signal di hujung sana
Uda menanti di tepi tangga
Cahaya kelam bimbang isteri terjatuh pula

Lagilah hairan semua yang ada
Mesti ada rahsia mereka berdua
Paparazi menunggu di sebalik tangga
Flash berkerlipan melihat Uda mencium Dara

Ucapan di beri terima kasih pada semua
Security ketat mengawal Dara
Pelakon lelaki popular pasti milik Uda
Anugerah di terima…it’s time for the next step pula

Muslihat apa yang mereka guna
Macam chipsmore sekejap ada sekejap tiada
Dengan wajah muram Kak Engku berkata
Ini ada pengumuman untuk semua

Sebelum berita tersebar dengan berleluasa
Kami meminta hadirin jangan kemana-mana
Acara kemuncak malam ini amat berbeza
Malam Anugerah yang hebat belum di buat oleh sesiapa

Para wartawan di hujung sana
Ada apa-apa soalan yang ingin anda tanya
Kak Engku sudi menjawab segalanya
Tanyalah kenapa tercegat dan tercengang pula

Ok Ok ceria semua
Jangan percaya gimmick Kak Engku…saja di buat cerita
Acara kemuncak gilang gemilang penuh makna
Pasti semua tidak tidur lena sesudah mendengarnya

Ewah ewah sebenarnya ko tu nak tumpang sama
Glamour orang yang sedang di perkata
Kak Engku cakap tu pandang kiri kanan juga
Spy ada di semua cerok rantau dan desa

Hehehe…oleh itu janganlah kita membuang masa
Pasti hadirin tidak sabar menanti apakah dia
Sila perhatikan screen di hadapan sana
Tisu dan saputangan di sedia untuk lap airmata

Assalammualaikom kepada semua
Wa’alaikomsalam jawapan di beri
Salam sejahtera para hadirin yang di hormati
Bagi pihak ahli keluarga Uda dan Dara kami ingin menyampai berita

Suasana senyap dan sunyi
Pengumuman kami berbunyi begini…Uda dan Dara sudah sah menjadi suami isteri
Pada majlis akad nikah yang berlangsung petang tadi
Di saksikan ahli keluarga yang di kasihi

Jam berdetikpun boleh di dengari
Senyap dan sunyi sehingga tiada bunyi
Mulut ternganga tidak mampu untuk mempercayai
Apakah ini gimmick atau realiti

Majlis persandingan akan kami umumkan nanti
Uda dan Dara mengambil kesempatan bercuti
Bulan madu keutamaan di beri
Kerana yang wajib telah mereka penuhi

Ke manakah destinasi pilihan hati
Wartawan bertanya setelah lama menyepi
Tempat jauh tidak terfikir oleh kami
Kepulauan indah Tahiti nama di beri

Alhamdulillah..Aminn kedengaran juga
Walaupun pasti ada yang kecewa
Bagaimana rahsia mereka tersimpan begitu lama
Tidak terhidu oleh sesiapa

Berapa lama mereka berada di sana
Wartawan kecewa kerana gagal mengorek rahsia
Pastinya hubungan telah terjallin lama
Gossip yang melanda adakah cover-up saja

Kisah cinta amatlah rahsia
Setiap temuramah Uda dan Dara tidak mahu menyentuhnya
Bila pula Uda dan Dara bercinta
Macam tak percaya berita yang di terima

Uda dan Dara bijak dalam urusan mereka
Pesawat di naiki bukan dari KLIA sana
Menaiki keretapi menuju ke Singapura
Supaya wartawan dan jurugambar tidak dapat mengesan mereka

Tunggulah di airport sampai esok lusa
Mereka di Tahiti wartawan tiada berita
Dua minggu hanya mereka berdua
Lensa camera tidak memburu dan pasti kecewa

Selamat Pengantin Baru wahai Uda dan Dara
Aman dan bahagia rumahtangga yang di bina
Kami peminat mendoakan sentiasa
Rukun dan damai patuhilah suruhan agama

Lahh dah penat ku bercerita
Teman-temanku diam sahaja
Walaupun tak suka pura-puralah ketawa
Laughter is the best medicine doctor berkata

Angan-anganku dah panjang berjela
Sup dah hilang tak tahu kemana
Mungkin anggaunya dah tak ada
Tak apalah Sup nanti ku bagi short story pula

Dodin kata hidungnya cayaq pening kepala
Dapat baca tak larat nak komen pula
Tetap happy senyum masih ke telinga
Mari Dee kita anggau income tax tak cari punya

Toing2..cayok..cayalah itulah Apple kalau bercerita
Seh meminati Adam dan Nur sekeluarga yang bahagia
Red everything best saja
Itulah semangat ku ada sentiasa

Kalau nama tak di sebut jangan marah ya
Dalam hati ada semua tidak akan ku lupa
Kita di sini berangan dan bergurau senda
Hahaha Remy dan Tiz pun tak terkata apa…

Ok lah teman sebelum jadi berpanjangan
Eloklah ku berhenti sementara angann-angan
Tiada alasan yang boleh ku berikan
Kecuali anggau ku terlebih gaban

Owned and written by : Sanaa 14/07/10

3 Responses

  1. salam san..

    alaa jgn la ckp lagu ni
    angau sup masih ada lagi
    cuma lately bz skali
    rasanya kalah pak menteri

    hehe..dodin..harap2 cepat baik hendaknya
    kalu tak sapa plak nak teman sanaa
    tak pasai2 nnti dia mengigau kat kita
    payah pulak nak keluag ideanya

    haha sanaa..janji manismu mana
    dah lama ku order exagerate episod 18 dan 19 juga
    takkan dah tgk spoiler lari semua idea
    keeerr kena tunggu bertentang 6 mata?..hehe

    night dear…

    • Wa-salam Sup

      Tidak ku lupa pada janji yang di padu
      Cuma idea sekarang terlalu bercelaru
      Memang spoiler menghantui fikiranku
      Apapun ep 18 dan 19 akan keluar dulu

      Bertentang 6 mata novel pasti keluar punya
      Akan ku panggil Remy dan Tiz merasmikan acara
      Tidak kah dirimu lihat segala pantun yang ada
      Itulah energy yang ku salurkan pada mereka

      Hujan panas ribut taufan ku harungi jua
      Biar ku kalah di medan perang dari mengalah begitu sahaja
      Satu hari kesedaran mesti hadir juga
      Menyedarkan mereka perlunya hidup bersama

      hehehe..ok dear…nite2 sleep well…

  2. salam san..

    ayaq ais ayaq batu..
    awt kata kt cek mcm tuuu..
    mmg hidung cek cayaq otak beku
    tak tau lh bl nl baik dh lbh seminggu

    kena income tax pun tak pa
    cek tau terlepaih punya
    tak yh sembunyi or serah saja
    gerenti depa kata balik la..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: