• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

    Pleasant day and have a good life.

    Love

    Sanaa

    Good things come to those who wait.
    Better things come to those who try.
    Best things come to those who believe.
    Desired things come to those who pray.

    "Islamic Thinking"

    A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
    Lao Tzu

  • August 2010
    M T W T F S S
    « Jul   Sep »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Archives

Sentuhan Tangan atau Cyber

Dunia cyber adalah dunia pantas dan sekelip mata. Kalau dulu sebelum ada telefon kita berhubung melalui telegram dan beberapa hari yang lalu ada terbaca satu artikel sama ada khidmat postman di perlukan lagi ataupun tidak. Tidak sempat membaca keseluruhan artikel tapi cukup memberi saya ruang untuk memikirkan perkara ini. Tanpa postman kita tiada hubungan insan. Itu yang dapat saya garabkan dalam ayat yang paling pendek dan bila berkumpul hujung minggu yang lalu seorang anak saudara saya mohon jasa baik kami ibu dan bapa saudara untuk mengirim kad harijadi kepada adiknya yang berada di utara. Sebelum apa-apa kami gelak dulu dan saya kata apalah bukannya kami tak ingat harijadinya. Itulah kita ambil ringan benda ni tapi adik dia kata sepanjang usianya dia tak pernah terima surat. Setiap kali harijadinya kami telefon dan hantar message sahaja begitu juga dari seorang ibu dan bapa saudara yang berada di luar negara dan bila ada internet hantar birthday card pun melalui internet juga. Terasa jugalah hati kerana memang menjadi kegemaran saya menghantar card melalui internet. Perkara yang ringan dan kita anggap remeh sekarang memberi makna yang berbeza kepada seorang anak yang baru berusia 13 tahun.

Di sekolah boleh di bilang dengan jari siapa yang menerima surat dan kiriman dari rumah. Dengan kemampuan ibu bapa sekarang melawat anak-anak di sekolah asrama dan perbelanjaan sekolah tidak lagi di hantar dan terus di masuk ke dalam akaun, tiada lagi perlu untuk berutus surat dan juga telefon awam mudah di dapati lebih-lebih lagi di dalam kawasan sekolah berasrama penuh. Saya berjanji dengan diri untuk berbual dengannya bila cuti sekolah nanti kenapa dan mengapa dia ingin menerima surat ataupun kad ucapan hari jadi kali ini dan tidak lagi sms ataupun cyber card. Akan tetapi rasanya tanpa berbual panjang dapat juga saya tafsirkan sedikit kerana menerima surat adalah kegembiraan bila mengenangkan zaman saya di sekolah dahulu ataupun sewaktu menyambung pengajian. Menghantar dan mengirim melalui post adalah sentuhan tangan yang halus dan boleh kita simpan selagi daya menurut kata abah saya pula.

Apabila kita ke kedai untuk membeli kad ucapan kita pasti mencari yang berkenan di hati, yang dekat dengan kita dan paling cantik di pandangan mata dan ada juga card yang kosong untuk kita tulis sendiri maksud saya tanpa wording yang dah siap. Bila kita menulis dengan tangan menurut abah lagi ia datang dari hati dan dengan iklas kerana kita fikir apa yang hendak di tulis mengikut perasaan dan rasa kita kepada orang yang hendak kita kirimkan kerana itulah tulisan orang dulu-dulu cantik dan bila menulis di tulis dengan tekun sebab takut salah. Hingga ke hari ini kami mengakui tiada siapa di antara kami yang dapat menulis secantik dan sebaik abah. Waktu di sekolah dulu ada juga kelas cursive writing tapi tak menjadi macam orang dulu-dulu. I once said I will do anything to get abah hand-writing and hanya tinggal janji sajalah tapi setidak-tidaknya pernah belajar dulu. Kini cucu abah seorang yang lahir di zaman moden dan teknologi menginginkan kiriman card di hari jadinya. Mesti ada sebabnya kan? Reason behind the scene mesti di cari.

Kalau ada column untuk menulis appreciation kepada postman akan saya hantar kad ucapan terima kasih kerana yang saya tahu kini ada seorang insan yang ingin menerima surat melalui pos dan andaikata ada 100 orang di Malaysia ini yang inginkannya tentu postman tak menang tangan untuk menghantar. Kad ucapan Hari Raya juga sudah berkurangan sekarang, tidak ramai orang yang menghantarnya lagi dan yang menyedihkan juga bila ucapan di terima melalui sms ada juga yang tidak mahu membalasnya kerana mengatakan buat apa buang duit credit. Apakah nilai kita dalam mengenangkan saat-saat indah dalam kehidupan telah tiada atau hampir ke semua insan di dunia ini mempunyai hati batu. Entahlah tapi apapun permintaan anak saudara saya yang seorang ini menyentuh perasaan dan kalau ramai lagi yang semacam ini khidmat Pos Malaysia masih di perlukan.

*****

By : Crystal Molott

Ordinary mail and e-mail; both contain some form of information and neither one is 100% reliable. There are some advantages and disadvantages as well as some obvious differences in the two.

*E-mail lacks the personal touch

E-mail obviously lacks the personal touch that a hand written letter has. E-mail is often times a very easy way out of a difficult situation and a less personal, cowardly means to and end.

A good rule to follow when in doubt; the personal touch is needed in a traditional setting, most of the time. Bereavement, a marriage, graduation, anniversaries, and even birthdays are examples of when the personal touch is needed. E-mail can sometimes seem too informal and too easy where as a personalized, handwritten letter gives an impression of thoughtful consideration.

Everyone needs reassurance at times and there is nothing that says ‘you are in my heart and in my thoughts’ better than a hand-written letter, signed with love.

*Etiquette

E-mail versus script is an issue of etiquette and ultimately at the discretion of the sender. Keeping in mind, a thoughtful hand written note can go a long way in making someones day a brighter one as well as giving them something solid to hold and read over and over again. A letter written to a loved one can mean so much more than just words on paper. It can represent the spirit of the sender, and make all the difference in the world.

*E-mail saves time

In this age of technology it is one of the most efficient ways to pass pertinent information and be assured it reaches its recipient in a timely manner. The ability to attach files such as a resume, photographs, and music is another benefit of e-mail along with the ease in which you can articulate thoughts more freely and perhaps more clearly.

There is not much debate on the efficiency of e-mail versus traditional mail. Any one that spends a large amount of time on-line knows that it is much easier to type an e-mail and hit the send tab rather than writing a letter, licking a stamp and waiting on the mailman to deliver. Waiting on a response and always wondering if the mail reached its intended recipient can be a frustrating process.

*Financially efficient; environmentally safe

Even though there are times when sending an ordinary mail seems appropriate, e-mail is more cost efficient (assuming you already have Internet access.) Pens, paper, envelopes and stamps (taxes) are a thing of the past, and we have helped to save a tree and reduce waste products.

*****

By : Jamie Elizabeth

Handwritten letters have character. Much like the difference between reading a paper book and reading an e-book, reading a handwritten letter can evoke emotions and thought processes that reading e-mails simply cannot.

The anticipation, and often surprise, of reaching into the mailbox to find an envelope with your name on it, and a return address from a beloved friend or family member will immediately bring a smile to anyone’s face.

Once the letter is opened, and even before it is begun to be read, the recipient is able to take note of the particular stationary chosen by the writer. Whether it is a plain piece of copy paper, lined notebook paper, or decorative note paper, the materials the handwritten letter was created with send a bit of the writer’s personality with the letter. This is an incredible advantage of the handwritten letter, especially if the letter is coming from someone you have not seen or spoken with in a long time. It reminds you of their individual personality even before you begin reading their words.

This is an aspect of communication that is simply lost in any e-mail correspondence. An e-mail cannot attack the senses, and it does not contain personalized handwriting, no matter how carefully one chooses a font.

Just as the use of paper distinguishes an e-mail and a handwritten letter in terms of communicating personality, it also impacts the way in which one can look back on such correspondence. Throughout history, personal letters have been saved, collected, and cherished. Such letters have provided insights into some of the greatest figures in history. John and Abigail Adams’ lives are forever captured in the letters they wrote to each other, and they teach us as much about the American Founding as they do about John and Abigail themselves.

True, one can print out an e-mail and store it for posterity. However, it will have no envelope, no postmark, and no scent or ink blotch on it. The practice of collecting and re-reading letters from the past is nearly as important as writing and receiving these letters. A handwritten letter may have words crossed out in it that you will always wonder what it was before it was crossed out. An e-mail has a convenient delete key, so there is no mystery to be seen, and certainly not one to be solved. Character, personality, tradition, and posterity are all emphasized in handwritten letters. While the convenience of e-mail for rapid correspondence cannot be devalued, the effects of handwritten correspondence on strengthening personal relationships cannot be overstated.

Written and compiled by : Sanaa 02/08/10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: