• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

    Pleasant day and have a good life.

    Love

    Sanaa

    Good things come to those who wait.
    Better things come to those who try.
    Best things come to those who believe.
    Desired things come to those who pray.

    "Islamic Thinking"

    A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
    Lao Tzu

  • August 2010
    M T W T F S S
    « Jul   Sep »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Archives

Ribut Lagi

Ribut taufan puting beliung ada masanya
Begitu juga dengan gossip artis kita
Yang aneh target mereka hanya Uda dan Dara
Cerita yang di terima Uda lagi yang kena

Petang hari kabaran di terima
Rupanya ada gossip yang melanda
Siapa lagi kalau bukan si Uda
Bersama janda ke Indonesia kata mereka

Hahaha biarlah ku ketawa sahaja
Kalau dulu gossip begitu buat ku kecewa
Wahai Uda apa yang buat mereka berkata
Kamu tempah sampan ke nak ke sana

Sebenarnya sang pencerita tidak baca berita
Di beritahu Zubir yang menulisnya
Ohh kalau Zubirlah orang yang bercerita
Sepuluh di tulis satupun belum tentu benar duduk perkara

Bukan berat sebelah atau tidak percaya
Diri ku kerdil dan tidak punya kuasa
Untuk menentukan siapa pilihan Uda
Cuma terkilan kalau bukan si Dara

Ajal maut jodoh pertemuan Allah tentukan
Masih berharap doa di makbulkan
Walaupun masih tiada hubungan
Semuga persahabatan yang ada di eratkan

Duduk membaca terkenang pula
Berita di sebar pasti berpunca
Dengar kabar ada movie baru Uda dan Dara
Lokasi di Indonesia ada orang berkata

Benar atau tidak belum ada sahihnya
Tak tahulah pula kalau Uda berlakon lagi dengan si janda
Hai pening kepala ku baru nak lega
Kenapalah ku fikirkan lagi hal mereka

Oh ya ada satu lagi spekulasi yang nyata
Satu Malaya yang di sebut hanya Uda dan Dara
Tidur bangun celik mata hanya itu saja
Serasi sepadan cantik tampan tidak putus orang menyebutnya

Teringin pula si polan juga di beri gelaran
Namun tiada siapa yang hendak mulakan
Di panggil Zubir buat lapuran
Busuk nama Uda semua tepuk tangan

Drama tv, pentas dan wayang semua sekali
Report yang ada tidak melekat di hati
Penonton tidak teruja sekadar ulasan di beri
Habis cerita tiada siapa peduli

Cuba di fikirkan betul tak andaian
Sang Pencerita masih waras fikiran
Di gilap setiap hari segala angan-angan
Pasti satu hari bertemu juga jawapan

Teropong ku hanya pada Uda dan Dara
Ku lihat mereka hapi-hapi berdua
Mesti ada orang dengki lalu bercerita
Tak dapat date Uda buat fitnah pula

Kamu pun satulah wahai Uda
Apalagi yang masih tak kena
Asyik di landa gossip panas sahaja
Kalau dengan Dara tak apalah juga

Jangan ragu dan bimbang wahai Uda
Tun Fatimah Tun Teja masih setia
Sehingga kebenaran terbukti di hadapan mata
Tetapku pertahankan anak Melaka

Cantiknya senyuman yang Uda berikan
Doaku semuga suatu hari kita di pertemukan
Nak ku piat telinga buat peringatan
Dapat yang baik jangan sesekali di persia-siakan

Artis dan politik masing-masing ada kroni
Wang dan kedudukan di guna asal hajat di penuhi
Kalaulah Uda masih begini
Masakan bersama Dara si jantung hati

Uda dan Dara main reversed psychology
Siapakah penasihat mereka kini
Teropong baru telah ku beli
Akan ku tembusi benteng pertahan diri

Ibu di kampung pasti tertanya-tanya
Kenapa gossip masih lagi melanda
Hati terhibur melihat Uda dan Dara
Hanya menunggu tarikh dan masa

Sang Pencerita berangan lagi
Tapi kali ni ku berani guarantee
Bila ku pulang dari pertapaan tadi
Email ku penuh dengan cjoli moli

No worry be happy
Doa ikhlas sentiasa mengiringi
No question ask kalau benar dari hati
Gossip di baca percaya tidak sekali

Sang Pencerita mohon undur diri
Nak gilap teropong jalankan misi
Uda dan Dara berjumpa malam ini
Esok ku buat cerita mereka lagi

Selamat beristirehat rakan dan teman
Para pembaca yang di hormati sekalian
Pantun ku reka buat tatapan
Semuga senyum hingga ke peraduan

Owned and written by : Sanaa 09/08/10

7 Responses

  1. mmmm…dh lma x ngar slogan kta eh….k.red..:)

  2. yup…bidang seni sama dgn bidang politik…caras mencaras..kawan jadi lawan semua itu rencah ratusnya….hajat menghalalkan cara…yg penting apa yg diidamkan berjaya….
    semua org boleh jdi musuh…hari ini kawan baik..segala rahsia kita cerita ..esok terbongkar rahsia…sahabat jadi seteru…x ade yg boleh dipercaya..ramai yg hipokrit…itulah yg tiz zaqyah dan remy kene hadapi….x semua org suka populariti mrk yg begitu menonjol..penangan nurkasih sungguh luar biasa…melonjakkan nama mrk antara yg paling popular…mrk2 yg bertahun hanya menggigit dan memendam rasa nak merasa nikmat yg uda dan dara nie rasa…tu yg dtg hasad dan dengki..manusia yg x senang dgn kejayaan org lain…
    mrk disanjung kerana bakat cemerlang mrk..meletakkan drama islamik ke tempat yg mulia..menyedarkan ramai yg tersesat ..di sukai even oleh org bukan islam..bukankah ini kejayaan yg patut dibanggakan….kalau mrk x berbakat dan gagal menghayatai watak nur dan adam..mrk x dipuja demikian rupa…adakah mrk yg dengki tau dan manilai ini semua…..entahlah sanaa….

  3. agaknya sanaa…siapa tangan2 nakal sebalik tabir nie ye….industri malaysia susah nak maju..sbb ade bakat yg hebat mereka matikan dgn gossip yg melampau…org lebih fokus tang gossip2 nie..dari bakat mrk.lebih baik x de wartawan hiburan rasanya..baru aman dunia hiburan….
    Tiz dan remy punya aura yg tersendiri..bak kata dlm majalah remaja..Tiz ade aura yang hebat..mampu memukau penonton bila dia beraksi..akak samakan cam aura Tiz umpama datuk ct….cuma bidang yg agak berbeza….jika bakat yg hebat begini sampai tenggelam..kerana wartawan durjana…akak x kan maafkan….akak x nak kehilangan seorang Tiz zaqyah dalam industri seni lakon ni…kerana dia yg adalah antara faktor akak melihat dan meminati drama dan filem tempatan….maaf sanaa terlebih komen pulak.

    • Sewaktu saya menulis Wrong Direction saya ada sebut dan juga bertanya kenapa sekarang ini hanya Remy dan Tiz yang asyik di landa gossip dan controversi. Sememangnya dunia artis begitu tapi tangan2 nakal yg akak sebutkan tu hati mereka “kaudu” kak dan saya sendiri tidak faham kenapa wartawan hiburan di sini mcm tidak ada etika dlm menjalankan kerja.

      Apakah motif mereka sebenarnya? Nak jatuhkan NKTM, Remy, Tiz or Kabir? Saya hairan dan pelik kenapa sejak akhir2 ini gossip menjadi terlalu liar, dulu tak mcm ni pun ataupun skrg zaman dah terlalu moden, kita tidak lagi berhemah dan pergaulan juga di luar batasan? Atau mungkin selama ini saya tidak menyedari kisah2 artis kerana saya tidak pernah menaruh minat pada mereka tapi yg berdua ni lain sangat. Wartawan colek sikit saya yg melenting…hehehe. Kalau ikut susunan mmg mcm nak ganggu smua ahli produksi dan org di belakang tabir juga kak bkn saja wartawan…mungkin kawan jadi lawan…I think you know what I mean…as long as dpt segala apa yg di citakan.

      Jgn bimbang kak, kita di sini utk berkongsi…

  4. salam all the gang disini,
    hi zubir bila lagi u sedar diri…
    kalau org lain di suruh musahabah diri
    ingatlah what comes around goes around….
    kita tak tahu apa akan terjadi anak bini kita nanti…..
    Allah lebih Mengetahui…

    red tak kisah apa pun…yg penting minda ne cjoli moli
    forever…ever…and ever……………inifinity….

  5. salam sanaa….
    hari ini mrk berdua buat penafian….mrk sebuk dgn tugasan..harap2 benar apa yg mrk katakan…
    akak sebenarnya malas nak fikir hal nie…betul kata sanaa….zubir mmg suka sgt buat citer…yg x pasti pun dia nak tulis…dari sumber katanya….lainlah lihat dari mata kepala sendiri….
    prnh sekali …ade dia kata…kisah cinta remy n Tiz dia x bape nak kisah….gossip dikata Tiz minum dan mabuk lagi panas katanya..ini pun katanya dari sumber…..nampak sgtkan…dia mmg nak maya dan remy couple kot…dan x nak remy dan tiz bersama…x tau kenapa..cam ade agenda…selamat berpuasa sanaa…semoga ramadhan almubarak ini membawa seribu kebahagian dan kerahmatan buatmu dan kita semua….

    • Wa-salam Kak Tasha

      Betul tak apa yang saya kata? Mmg Zubir suka buat cerita…cerita tiz minum dan mabuk yg dia nak so sama jugalah dengan yang ini…agenda di sebalik tabir kak…maaf saya kata begini…

      Selamat berpuasa to you to…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: