• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

    Pleasant day and have a good life.

    Love

    Sanaa

    Good things come to those who wait.
    Better things come to those who try.
    Best things come to those who believe.
    Desired things come to those who pray.

    "Islamic Thinking"

    A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
    Lao Tzu

  • May 2011
    M T W T F S S
    « Apr   Jun »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Archives

Carilah Hikmah

Malam kini merangkak pergi
Siang bakal menjelma tidak lama lagi
Nur Kasih The Movie topik terkini
Sudah ada berbagai reaksi

Tanggapan pertama tidak puas hati
Kerana banyak dramatic dan isi
Hendak di kupas dengan terperinci
Sudut pandangan kritis di kehendaki

Berfikir adalah intipati
Mungkin tidak semua dapat merasai
Menghayati dari sudut penulis the movie
Seperti yang ada dalam drama bersiri

Tidak puas menonton sekali
Sang Pencerita perlu waktu meneliti
Apabila sub plot yang di garap kini
Terlalu banyak dalam the movi

Adegan adegan yang memenuhi
Terlalu cepat bertukar ganti
Akan terasa tidak puas hati
Sebelum sempat menghayati

Mira mengguna segala kreativiti
Yang mungkin tidak semua memahami
Harapan lebih pada suami isteri
Adam dan Nur yang dikasihi

Dugaan yang hadir silih berganti
Namun cinta tetap utuh berdiri
Ajal dan maut ketentuan Ilahi
Nur amat tegas di kali ini

Perit dan derita tetap diharungi
Demi kasih pada suami
Tidak lagi berdiam diri
Suami tercinta tetap di cari

Ada sedikit hindustani di sini
Suami tercinta di temui
Dalam keadaan lemah sekali
Cincin kembali tersarung di jari

Penghayatan hamba lambat hadirnya
Hanya setelah di teliti segala
Kali pertama nak fahami cerita
Perasaan hadir buat kali kedua

Drama bersiri untuk semua lapisan
Begitulah muvi yang dihasilkan
Terpulanglah kepada tafsiran
Harapan penonton dalam penantian

Perasaan tidak puas tetap ada
Kerana penilaian yang berbeza-beza
Begitu juga dengan sang pencerita
Apabila harus melihat dari sudut penulis skripnya

Jangan banding movie dengan drama bersiri
Kerana waktu amat terhad sekali
Lonjakan emosi belum sempat dirasai
Beralih sudah scene satu lagi

Cinta teragung di abad ini
Di tunjuk di akhir sekali
Ketika Adam pergi menemui Ilahi
Bersama cinta dan kasih seorang isteri

Nur lupa siapakah diri
Hanya Aidil setia menemani
Memenuhi segala janji
Pada Adam adik di sayangi

Tontonlah kepada yang belum pergi
Suatu pembaharuan dalam filem ini
Berfikir dan juga menyedari
Hidup yang tidak putus-putus diuji

Puas atau tidak perkara kedua
Kerana hati kita semua berbeza-beza
Ulasan sang pencerita setakat ini sahaja
Akan di sambung bila tiba masa

Selamat pagi kepada semua
Sarapan pagi jangan dilupa
Tontonlah Nur Kasih dengan hati terbuka
Mungkin ada hikmah disebalik cerita

Adanya hamba di sini kerana mereka
Pengajaran diberi amat bermakna
Tidak semua dugaan jawapan duka
Bahagia yang ada kekal terasa

Sebahagian dari pengajaran yang ada
Menerima segala dengan redha
Walaupun perit itulah hakikatnya
Kerana kita manusia di dunia

Owned and written by : Sanaa 22/05/11

8 Responses

  1. Salam, San, actually i follow yr comments since tv3 catch up (drama nur kasih dulu) but I dont know how to contact u. I only found yr blog for the last 2 months. I belum tgk nktm lagi, full jer. Hopefully this weekend. I really admire yr writing, both eng and malay, esp yr pantun. San, can u pls contact me at this no 013-6321628. I really appreciate it. Thanks.

  2. Sorry post disalah topic lah. My intention is to post at ‘ lagu Kita’ tapi ini pun topic NKTM kan , boleh lah juga ya.

  3. Oh my God, you found the song!!! Yay!! Saat saat bahagianya Adam and Nur di NKTM that I want to remember always F O R E V E R!!
    ‘LAGU KITA’ lagu Adam dan Nur lagu untuk semua juga ya peminat peminat ADAM DAN NUR.

    Thanks for the song, terubat rindu. bole tahu mana dapat?

    Saya pun dah tonton, kita orang kota Singa kena lah menonton diJB, drive thru jammed on eve of opening of NKTM ke City Sq JB hari Rahu malam dan ambil cuti juga hari Khamis for the opening day,nak rasa atmosphere nya wow! dan kerana tak puas tengok sekali. Kalau ada peluang nak lagi!!2x tengok bengkak mata actually the second time was worst bengkak habis sebab dah tahu tak akan ada Adam dan Nur lagi!!! terlalu menghayati kot.

    Sorry Cik Sanaa, maaf saya tak bagus dalam meringkaskan tulisan jadi terpaksa flood yr blog with my long long analysis of NKTM ni , analysis berserti mengandungi SPOILER la ya tapi saya perlukan pendapat dan analisa Cik Sanaa setelah menonton NKTM. Saya ok dgn Nktm ada lawak, ada action yg sungguh real, cinematograhi fantastic, lagi yg mengembirakan dan menyayatkan hati hanya pada pendapat saya ada sedikit kekeliruan atau mungkin misteri diakhir movie.

    –xxxxxxx–

    1 setengah jam memang tak puas patut dipanjangkan lagi 1/2 jam genapkan 2 jam untuk at least tunjukan sedikit saat bahagia Adam dan Nur bersama anak mereka anugerah dari Tuhan yg mereke nantikan dgn tabah selama 6-7 tahun. Rasa macam terkilan kerana saat itu terlalu pendek, lepas saja Nur hulurkan Saif kpd Mak Jah dan bila Nur tuleh Adam dah hilang dari pandangan Nur? Nur memanggil’abang..abang Adam’ dan kita terus dibawa
    ke era Nur dan Adam dimasa tua dan Nur masih juga sedang tercari-cari memanggil Adam yang kemudian dijumpai sudah meninggal dunia, meninggalkan Nur
    dan meninggalkan lukisan dan diari dari sisi nya sebagai kenangan buat Nur.
    Bagi Shelin gambungan 2 scene diatas itu seakan-akan Mira dan Khabir menyuruh kita penonton buat conclusion sendiri, kesimpulan sendiri, bila sebenarnya Adam meninggalkan Nur? adakah diwaktu muda mereka atau tua.

    Scene Adam muda tiba tiba hilang dan scene penghujung dimana Aidil muda bersama Nur muda diladang tu “selagi abang masih hidup, abang akan sentias berada disisi Nur as in the MV kan tapi rupa rupa nya ada sambungan “,,,,itulah janji abang pada Adam ” !!! Woouh…
    ini yang membuat Shelin doubtful Adam dan Nur berpisah masa tua. Nak juga percaya, tapi scene ni dan diatas menbuat Shelin doubtful dan terpikir pula mungkin Adam mati masa muda kot dan mengingatkan kembali scenes yg support this. Teringat scene dihospital lepas mereka
    bertiga pulang dari Jordon bila Adam suruh Adil berjanji “Abang janji ya tolong jaga Nur, tolong jaga Nur” setelah mendapat tahu rupanya ada the aftermath of Mumbai, a deadly one that is, harapan untuk Adam hidup sangat nipis dan dari honeymooning di Jordon itu juga menghasilkan kurnia dari Tuhan untuk mereka anak, anak, yg mereka impi impikan bertahun tahun tapi
    sedih sekali kurnia itu datang disaat Adam pula tiada harapan untuk hidup lama jadi berita itu tidak dapat disambut dgn gembiranya macam dulu

    Adam : “Eh ni lukkisan siapa ni?
    Nur :.dua dua…..
    Adam : tiga…tiga”

    malah disambut dengan pilu kerana keadaan kesakitan Adam bertambah teruk.
    Atas permintaan Adam, mereka balik Kampung kerana kasihan melihatkan Nur yg sedang sarat mengandung berkerja keras untuk melunaskan tanggungan hospital bill yg mahal.

    Adam : “Abang banyak susahkan Nur…. dari sejak Nur kawin dengan abang lagi….”

    Disini peristiwa berlaku dgn pantas, kita tahu setiap kejadian dlm muvi ni ada sebabnya, kita lihat Nur semakin sarat mengandung, Adam pula semakin mengalah pada takdir jadi teruk keadaannya, Aidil bertemu Julia mencetuskan perkelahian yg mengerikan hingga mengorbankan Mamat (Oh dia di ‘health screen’ tu nak buat organ pledge rupanya – as always never ever take any scene for granted in Mira/Khabir story) kemudian Adam sesak nafas disamping Nur, Mamat juga sesak nafas or sudah mati?kita lihat kedua2 dikejarkan kehospital. Aidil beritahu Nur ada penderma tapi…kalu tak silap saya, jantung yg didermakan mesti masih berdegup untuk
    ditranplantkan pada orang lain, jadi sempatkah Adam mengunakan jantung Mamat, did the transplat really took place atau berjayakah tranplant itu?
    disinilah letaknya misteri itu, kita tidak ditunjukan apa kesudahannya kita hanya diperlihatkan dengan scene pengembumian tapi pengebumian siapa?
    Kita take for granted it’s pengebumian Mamat, kenapa? kenapa tidak pengebumian Adam? atau kedua-dua nya?
    mungkin kerana scene berikutnya, Adam duduk disebelah pusara kemudian didatangi Aidil disebelahnya lalu Adam bertanya’mengapa Adam masih disini Bang?’ pada saya rasa macam tak kena pertanyaan itu. Mungkin kah itu sebenarnya pusara Adam yg diziarah Aidil,
    tapi kita dilihatkan Aidil seakan macam membalas ‘kita hanya meranchang tapi Tuhan yg menentukan’
    something like that. Mungkin yg bertanya itu ‘roh Adam’ kepada Aidil ‘mengapa Adam masih disini’ mungkin kerana Nur isterinya masih belum bersedia melepaskan Adam pergi?

    Adam : Abang sudah bersedia.

    Nur : Tapi Nur belum.

    Nur : “Kenapa abang senang senang nak tinggalkan Nur?”

    mengukuhkan lagi theory saya (chewah) kita lihat scene berikutnya Adam baru balik (dari pusara?kerna baju sama) kerumah Ustaz Hassan (dia seorang kenapa tidak bersama Aidil ?) yang dinantikan Nur yg sedang menunggu Adam dengan senyuman gembira dan bahagia diwajahnya sambil menhulurkan anak mereka Saif pada Adam (Maaf disini Shelin tak dapat tangkap apa yg dituturkan Adam pada anaknya kerana Remy bertutur begitu perlahan nada suaranya kalau Cik Sanaa dapat mendengar dgn jelas tolong beritahu ya) tetiba sebaik saja Nur ambil Saif dari pelukan Adam dan menghulurkan kedakapan Mak Jah dan bila Nur toleh Adam dah tiada, hilang tiba tiba dari pandangan Nur. Apakah erti scene ini ? adalkah mungkin semua kejadian dimana Adam memeluk SAif itu hanya khayalan Nur kerana masih menyangka Adam masih hidup dan membuat Nur tercari cari “abang….abang…abang Adam” terus Nur memanggil hingga kezaman Nur tua, juga masih mencari ‘Adam’ suaminya dan kita lihat Nur tua akhirnya menjumpai Adam diamben luaryg sudah meninggal kan nya berserta lukisan dan diara disisi Adam tua.
    Mungkin ini kah ini simboliknya? saat Nur tua sudah menerima hakikat (redha) yg Adam sudah pergi buat selama lamanya meninggalkan diri nya dan lukisan dan diari
    disisi Adam ditinggalkan sebagai kenangan untuk Nur dan adanya anak mereka, Saif, penganti Adam untuk Nur.

    Sebab tu kita lihat Nur tua sentiasa sedih dan ‘terpinga pinga’ seperti kehilangan dan Aidil perlu membacakan diari Adam untuk nya mengingatkan kembali apa yg terjadi antara Adam dan Nur. Cik Sanaa perasan tak at the start of this movie scene Adam dan Nur diladang berbicara “Nur, Nur masih ingat tak?” Nur menjawab “sampai bila bila” tapi diakhir movie kita lihat Nur tua tak ingat! mungkin kerana grief yg amat sangat, Nur hilang ingatan dengan hilangnya Adam dari disisinya. Dan saya rasa Adil terus berusaha mengingatkan Nur kembali peristiwa Adam/Nur menerusi diari Adam. supaya Nur dapat menerima Adam dah tiada. Dengan menerima Adam dah pergi saya rasa Nur tua dapat melihat Saif dan mengenalinya sebagai anak Nur
    kerana dia sudah dapat melepaskan Adam.
    Lagu ‘Tanpa Mu’ is so befitting the lost left in Adam and Nur without each other.
    Allah Maha Pemurah, di saat Dia hendak mengambil Adam kembali dari Nur tapi Dia replaced Adam with Saif
    sebagai penganti. Sentuahan Mira yg mengajar kita Allah Maha Adil Lagi Maha Bijaksana.

    Tapi kalau mengikutkan conlusion yg didirect, perpisahan mereka masa tua, kenapa Mira dan Khabir adakan scene mystery Adam muda tiba tiba hilang dari pandangan Nur? dan tak ada scene bahagia Adam/Nur/Saif bersama, itu yg membuat kita terkilan dan ragu2?

    Tapi kalaul Adam mati muda dan Nur rasa kehilangan teramat sangat akan suami dan kekasih hatinya Adam hingga tidak dapat menerima hakikatnya,
    siapa pula yg menjaga Saif? Mak Jah & Aidil? mungkin juga, kerana ada simboliknya Adam tiba tiba hilang baik saja Nur menghulurkan Saif pada Mak Jah dan Aidil dan anak
    anaknya dengan gembiranya mereka mereka ini mengelilingi Saif seakan akan ini lah wajah wajah yang menjaga Saif hingga Nur dapat melepaskan
    suaminya pergi dari sisinya dimasa tua.
    Shelin dapat merasakan discene Saif besar menerima pelukan ibunya Nur dgn rasa sedih dn bershukur kerana dia faham apa yg ibunya lalui bersama arwah
    ayahnya menerusi diari Adam yang ditinggalkan untuk anaknya Saif dengan menceritakan percintaan sejati ayah dan ibunya Adam dan Nur dan perjalanan yg mereka telah tempohi bersama.
    Mira dan Khabir storytelling make us think which is good but only Mira and Khabir really have the answer to the ‘mystery’ atau answer to that missing link atau mungkin saya yang over analyse jalan cerita ini. So I would like to know what is your own conclusion maybe you see a different angle from mine, scenes that I overlooked perhaps, yang boleh meruntuhkan theory saya.
    I think NKTM storyline need a discussion board ya?

    • yeayyy NKTM needs a discussion board. i need time to evaluate all the scene actually but as at now we just accept the storyline as it is. to my opinion Adam meninggal di usia tua dan bisikan Adam pada anaknya dia mengucapkan syukur kerana dpt melihat kelahirannya dan bersama dgnnya (something to that effect). to confirm Adam meninggal masa tua or muda cuba ingat balik few mins terakhir adanya gambar Adam bersama Nur di dinding sewaktu scene tunjuk all gambar. Nur kena alzheimer itu sbb she lupa everything. scene jamal kena pukul dan dalam ambulance tu menunjukan Nur tua adalah kerana she cuba ingat siapa yg menyelamatkan Adam dan membuat dia dpt mengecapi bahagia bersama Adam sehingga Adam pergi buat selamanya. NKTM will be at Spore cinema on 27/5 if i recall correctly and maybe you can serbu sekali lagi.

      this is for now nanti kita sambung lagi…will try to think kat mana boleh buka the discussion board…catch up with you with more kupasan later k..

      • Uhh.. Adam said that when holding his son, aww.. I’m so happy to hear this because if Adam meninggal muda that could only mean Adam didn’t get the chance to see the birth of his son or even get to hold his son. Those words uttered by Adam shows he survived the transplant.
        The pictures!! I forgot those pictures, thank you, but I didn’t recall seeing any of Adam/Nur/Saif pictures on the wall, did you? If those photos taken after Adam survived the tranplant there should at least have pictures of little Saif or Adam/Nur with little Saif or old Adam/Nur with tenage of adult Saif or did we see Aidil and his children pitures? I couldn’t remember but what we saw only pictures of young Adam/Nur/Aidil and even MakJah/Ustaz Hassan right? and I couldn’t recall seeing any pictues of old Adam/Nur or Rahim Razali picture on the wall, grrr nak kena tengok lagi ni hahah Tu lah kalau betul from yr info. NKTM ke S’pura 27/5K InshalLah I nonton lagi.

      • memang tak ada rasanya pictures of adam nur and saif but gambar anak2 aidil besar with family mrk ada. mira suka buat kita fikir so melalui gambar again she ask us to fikir. itu my opinion. honestly gambar saif kecik mmg i tak nampak on the wall. nktm banyak cerita dan babak so if just with blink of the eyes we might miss few things sbb semuanya cepat. bila nonton the first my mind try to compute everything so my feeling are not with them. i started to feel masa the 2nd time but again my sedih datang after everything is over masa i try to evaluate the message yg nak mira sampaikan. the film memang heavy and bkn semua penonton nur kasih the series dpt mengikuti sbb tidak semua dpt mencapai tahap creativity mira dgn cepat. overall NKTM gave us the value of life, family, meaning of true love and you get what you want once you know how to love Yang Maha Esa. Memang ada org di dunia ini yg hidup mcm adam dan nur, tidak habis2 di landa dugaan tapi akhirnya manis yg mereka rasa berkekalan hingga akhirnya.

  4. aaii lain bunyi komennye kali ni..
    dh bape kali tonton ni..?? hihihi

    • hihihi lainlah sikit bila dah nampak…hahaha kena dok pikiaq sikit citer ni dan entah kenapa awal dulu slow sikit
      tapi kalau tanya puas tu teman masih dok habaq taklah puas…buat drama bersiri baguih lagi kot…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: