• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

    Pleasant day and have a good life.

    Love

    Sanaa

    Good things come to those who wait.
    Better things come to those who try.
    Best things come to those who believe.
    Desired things come to those who pray.

    "Islamic Thinking"

    A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
    Lao Tzu

  • May 2011
    M T W T F S S
    « Apr   Jun »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Archives

Minum Petang

Selamat petang wahai kawan dan teman
Apakah rancangan untuk hidangan
Minum petang yang ingin di sajikan
Di musim panas dan juga kekeringan

Di petang begini bubur enak sekali
Sang Pencerita berfikir lagi
Apakah resipi yang boleh di kongsi
Bahan-bahan tak susah cari

Cari punya cari jumpalah resipi
Bubur cha cha nama di beri
Senang saja nak masak bubur ini
Tepung gunting menambah seri

Andainya susah hendak mencari
Di Pekan Rabu banyak sekali
Orang Kedah pasti mengetahui
Betulkan Dee…pejam mata boleh jadi

Selamat mencuba kepada semua
Masaklah sesekali untuk keluarga
Enak dan sedap tak terhingga
Pasti nanti keluarga pun suka

Owned and written by : Sanaa 31/05/11

*****

Bahan- bahan

2 biji ubi keledek
1 biji keladi ( sederhana kecil)
Setengah cawan tepung gunting warna- warni ( merah,hijau,putih)
3 camca besar sagu (ada org panggil sagu mata ikan)
Satu setengah biji santan kelapa
1 setengah cawan gula putih
Setengah cawan gula perang
2 helai daun pandan

Cara- cara

1) Potong dadu keledek dan keladi
2) Rebus bersama tepung gunting sehingga empuk
3) Kemudian, masukkan sagu sehingga sagu kembang.
4) Masukkan santan secukupnya.
5) Masukkan secubit garam dan 2 helai daun pandan
6) Apabila menggelegak, tutup api.
7) Sedia untuk dihidangkan dan dimakan untuk minum petang.

Compiled by : Sanaa 31/05/11

2 Responses

  1. salam my fren..

    betul la tu byk sekali kt pekan Rabu ni..
    tp teman jarang sekali pergi beli..
    biasanye klu makan pun yg dh siap disaji..
    tp my pren mn boleh pejam mata nk masak bubur ni..
    silap2 pejam tak jd bubur.. jd kari..hehehe..

    • wassalam Dee

      teman memang sengaja buat promosi
      mana tahu jadi pedagang tak lama lagi
      juai tepung warna warni
      terkenal nanti di malaysia ni

      hehehe mana boleh jari kari
      gula dan santan manis sekali
      kalau pejam hangit nanti
      jangan salah tukang bagi resipi

      thank you Dee…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: