• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

    Pleasant day and have a good life.

    Love

    Sanaa

    Good things come to those who wait.
    Better things come to those who try.
    Best things come to those who believe.
    Desired things come to those who pray.

    "Islamic Thinking"

    A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
    Lao Tzu

  • January 2012
    M T W T F S S
    « Dec   Feb »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Archives

“Laskar Pelangi”

Salam dan selamat petang kepada teman-teman dan pembaca semua

Dalam kita semua merasa ghairah mencari siapakah pelakon-pelakon tanahair yang akan mendapat gelaran popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) apa kata kita luangkan sedikit masa mencari erti cinta dan pengorbanan yang sebenarnya. Saya akui tidak ada kena mengena dengan kita dan mungkin ada di antara kita yang tidak percaya bahawa keperitan begini masih wujud. Walaupun ia sekadar luahan rasa seorang penulis lalu di gambarkan oleh seorang sutradara ia adalah sebuah naskah cinta yang penuh dengan kekuatan dan pengorbanan. Erti cinta yang menyeluruh bukan sekadar cinta nafsu antara lelaki dan perempuan yang sering menghiasi dunia perfileman kita. Lupakan buat sementara Ombak Rindu yang dikatakan meruntun jiwa penontonnya ataupun naskah yang membawa saya kepada blog ini Nur Kasih The Series dan Nur Kasih The Movie.

Sebuah cerita biasa yang harapnya mampu memberi keinsafan kepada kita semua yang memiliki segala.

Salam Kasih

Sanaa 11/01/12

*****

Credit to : afeefeekorean

Mimpi adalah kunci
Untuk kita menaklukkan dunia
Berlarilah tanpa lelah
Sampai engkau meraihnya

Laskar pelangi
Takkan terikat waktu
Bebaskan mimpimu di angkasa
Warnai bintang di jiwa

Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia tak seindah surga
Bersyukurlah pada yang kuasa
Cinta kita di dunia

Selamanya…

Cinta kepada hidup
Memberikan senyuman abadi
Walau hidup kadang tak adil
Tapi cinta lengkapi kita

Laskar pelangi
Takkan terikat waktu
Jangan berhenti mewarnai
Jutaan mimpi di bumi

Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia tak seindah surga
Bersyukurlah pada yang kuasa
Cinta kita di dunia

Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia tak seindah surga
Bersukurlah pada yang kuasa
Cinta kita di dunia

Selamanya…

Selamanya…

Laskar pelangi
Takkan terikat waktu…

Compiled by : Sanaa 11/01/12

4 Responses

  1. Best ye cerita ni? Nti ada kesempatan i nk tgk jugak… org kata, cerita ketika cinta bertasbih pun best juga… u dh tgk?

    • Salam Lia

      Laskar Pelangi cerita 2 org guru mempertahankan sebuah sekolah agama dlm keadaan yg amat daif dan sepuluh org pelajar yg dahagakan ilmu dlm serba kekurangan. Yg xde kasut pun ada. Tengok lah nanti Lia and maybe we can evaluate sama2. It based on a book juga. Honestly I x tengok the full story of ketika cinta bertasbih sbb masa tu I’m bit tired of kisah pengorbanan isteri dan cinta. Masa I upload Laskar Pelangi to the blog, I’ve watched the 3rd time and masih mampu buat mata berkaca. Kisah seorg anak pintar x blh terus belajar sbb memikul tugas ketua keluarga setelah ayah meninggal….

      • Hi San,

        how r u my fren..long time no see..:)..masa first sup tgk filem ni..berjurai-jurai air mata. This kind of film i called ‘a feel good’ film coz in the end i rasa puas sgt coz ada humor, sedih n pengajaran. I rarely see this kind of film in M’sia and the closest i can think of apalagi kalu bukan NK drama..haha..ada bias di situu…tp NK the series ada tambah elemen cinta ..i mean cinta ant manusia ..isteri..ibu.family.but in Laskar Pelangi pun ada cinta,,cinta pada ilmu…salute the author of the book n also the director coz his visualization yg superb. Buku2 mcm nilah yg ptt di angkat ke filem and producers in M’sia shld emulate it…bukan buku2 cinta saja..

      • Hi Sup

        Alhamdulillah san sihat. Terima kasih menjenguk di sini setelah san sendiri tertanya-tanya ke manakah Sup menghilang diri.

        Laskar Pelangi mmg mampu membuat airmata kita berderai atas dasar cinta kepada ilmu dan kesungguhan 10 org anak yg dahagakan ilmu dlm serba kekurangan. I’ve never come across novel sebegini dlm karya kita or I might be losing sight of it setelah jemu melihat tajuk2 novel yg dipaparkan oleh Alaf21 dan juga Karangkraf. Kalau kita di sini mahukah kita menonton cerita yg sebegini Sup? Selain NK I was putting my hope on Soffiya sbb ia diilhamkan melalui Malice by Danielle Steel but hampeh sama sekali. Cinta yg tak bertempat, kekuatan tak ada. lembab, mendatar, no excitement at all. Looking at the rating and collection of Ombak Rindu and KLG recently I am very much doubtful yg our producers akan buat cerita2 yg menyerupai Laskar Pelangi. Luruh hatiku sebenarnya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: