• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

    Pleasant day and have a good life.

    Love

    Sanaa

    Good things come to those who wait.
    Better things come to those who try.
    Best things come to those who believe.
    Desired things come to those who pray.

    "Islamic Thinking"

    A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
    Lao Tzu

  • February 2012
    M T W T F S S
    « Jan   Mar »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829  
  • Archives

“Syukur Ku”

Salam teman-teman di sini,

Kepada teman-teman di Wilayah Perseketuan, selamat menyambut Hari Wilayah dan selamat beristirehat dan kepada teman-teman yang lain semoga ceria, sihat dan bahagia hendaknya dengan tugas seharian.

Tidak semena-mena kita dikejutkan dengan perkara Teruna dan Dara yang mendapat perhatian ramai namun harapnya janganlah kita membuat sebarang andaian dengan apa yang kita lihat dengan mata kasar tanpa mendalami isi hati keduanya. Berilah ruang untuk mereka bernafas dalam menangani apa saja isu yang mungkin ada. Insha’Allah berkat doa dan ketulusan hati kita berdoa, kedua mereka mampu menemui jalan yang terbaik kerana telah Allah temukan mereka berdua dan menguji kekuatan mereka berdua. Itu menunjukan Allah sayangkan mereka lalu menguji untuk melihat keiklasan dan kejujuran yang ada.

Kesabaran adalah puncak segalanya…so bersabar ya kawan-kawan semua.

Salam Kasih

Sanaa 01/02/12

Dear Remy and Tiz:

A foundation build with effort. Creativity push open the heavy groaning doorway to life. It was never easy. It is a struggle, a difficult task in the world. But in the end determination is part of better winning. As strength is happiness and strength itself a victory which keeping everything together when everyone expects you to fall apart. All the best my dear and take care..

Love

Sanaa 01/02/12

*****

Setiap kedip mataku Ya Allah,
Aku bersyukur atas nikmat ini.
Banyak orang melihat, tetapi buta.

Setiap tarikan nafasku Ya Allah,
Aku bersyukur atas nikmat ini.
Banyak orang mencium, tetapi tidak mampu membau.

Setiap suara yang kudengar Ya Allah,
Aku bersyukur atas nikmat ini.
Banyak orang mendengar, tetapi tuli.

Setiap desir angin yang kurasa Ya Allah,
Aku bersyukur atas nikmat ini.
Banyak orang merasa, tetapi kebal.

Setiap degup dan detak jantungku Ya Allah,
Aku bersyukur atas nikmat ini.
Banyak orang hidup, tetapi mati.

Akhirnya Ya Allah,
Jangan Kau cabut rasa syukurku ini dari hatiku,
Yang dapat membuatku buta, bebal, tuli dan mati.

Anoynomous…

Compiled by : Sanaa 01/02/12

5 Responses

  1. hmm~ad lgy x psal syukur nyh?best taw!!

    • Terima kasih Hisyam

      Bersyukur kita sentiasa dgn apa yg kita ada Dan perolehi. Insha’Allah andainya Ada idea yg muncul says tulis lagi ya. Terima kasih. Banyak2 kerana sudi singgah ke mari. Selamat Menyambut Maulidur Rasul…

  2. Salam sanaa, pekabar?..lama gak nak tunggu entry dari u regarding “perkara” yg tgh hot ni dah macam tunggu entry baru dari fanpage tz plak..hee sbb juz nmpk u reply them only o mata i yg kero.. luv this “syukur ku” ni.. pandai u sejukkan hati mereka2 yg sdg dlm gundah ni..seriously u’ve got the talent la..very rare tau org yg ada mcm ni..lets jumpe dorang(ritz) kite sekolahkn dorang<-pepandai jek kn?😉 okla sanaa nk tnye sket yg entry psl "ship ship" tu u post dulu sesaje ke after u dah mcm dpt hidu psl "perkara" ni? if after=good , if before=genius pls dont get me wrong ok.. kadang u cipta2 pantun/puisi/short story mcm betol n tebakan tu kadang kena tau..juz curious n its ME..enough zo!
    back to the couple, hurmmm dah lupe dah nak tulis apa psl td berkobar sgt..last2 no idea.. i guess i juz nak bertanya dgn u<-again? hehe u did mention abt remy's blog? so now he is officially seorang penulis la kn? so as a penulis yourself, from your point of view, based on sajak o whateva yg d luahkn itu benar tidak d tujukn pada sesiapa? dlm waktu2 tertentu? yg berkait? kadang kite tulis tu sbb seseorang/kejadian real @ imaginari betol tak? cthnye u..i belom pegi blog remy n dont feel like to/belom lg kot tp i did baca dr someone yg copy paste…hurmm what can i say,,remy ni jiwa dia sensitif/private yet open..sori cume pandangan org luar mcm i..not to judge cume dari pemerhatian je..tiz pulak santai/deep/open yet private..i agree dgn u sanaa yg kita doakan yg baik2 je utk mereka dua..thank you sbb lega dpt luahkn rasa dlm blog "khas" u ni..(mesti u ckp feel free to luahkn kn?) hehe n i respect n enjoy semua yg post luahan rasa kat blog u ni.. sanaa! thanks again..

    • Wassalam Zoe

      Alhamdulillah I sihat. Sebelum memanjangkan cerita yes please feel free to right and luahkan rasa. Insha’Allah I akan cuba jawab sebaik mungkin.

      About the triggering factor sebenarnya dan jujurnya I ada terasa sikitlah and I start it with poem “Love Hate”. Besar kemungkinan org tak perasan this poem sbb masa tu semuanya masih tenang pada pandangan semua org. I tak dapat nak recall the date and sequence but “A Ship In The Storm” came the next day and apabila dah ramai yg perasan perubahan berlaku so the poem mendapat perhatian. Hahaha sound like I’m boasting pulak kan.

      From my point of view yg menulis hampir kesemuanya abt RITZ pengalaman I taklah sejauh mana but what I can say writers selalunya menulis mengikut keadaan dan fasa. Keadaan sekeliling, pengalaman sendiri, kawan-kawan dan dari pembacaan. Apabila seseorang menulis dia akan meletakan dirinya dlm keadaan itu mcm seorang mangsa rogol misalnya ataupun seorang yg tengah marah dan juga di alam percintaan. Apabila luahan rasa tercetak atau tersebar ada kalanya ia bertembung dgn keadaan semasa and in this case RITZ. Pada pandangan ramai ada sesuatu yang tidak kena pada hubungan RITZ dan dlm masa yg sama RI post to his blog yg increase persoalan yg ada. RI tulis buat semua org wonder and from that wondrous, fans form a perception and terus make a conclusion luahan rasa tu ditujukan kepada Tiz hanya kerana Tiz skrg adalah teman wanita yg paling rapat dgn Remy. If you asked me abt the luahan rasa and if Remy is the subject, I think I can come out with at least 3 scenarios and many theories only by reading abt Remy life journey termasuk his childhood. It is not an easy interpretation. Apa yg berlaku skrg adalah direct interpretation kerana adanya bayangan yg berkocak.

      Dari dulu sampai skrg my feeling says RITZ are two special individuals. Mereka punya aura yg mampu buat org “tergila-gila” dan apabila mrk bersama makin terserlah and sbb tu kita nampak yang they compliment each other. Oleh itu dlm keadaan yg “tergila-gila” ramai yg lupa bahawa mrk juga manusia biasa yg punya kelemahan. Mrk juga punya perasaan berkasih, marah, geram, rajuk, manja dan sebagainya. Ratusan ribu lagi rakyat di bumi ini menggunakan laman2 social utk melepaskan rasa namun oleh kerana mrk tu RITZ sedikit kocaknya dah meledak dan ditambah pula dgn luahan rasa Remy dan disokong oleh komen2 yg menjurus ke arah yg sama. Remy is a wondrous writer as for his last 3 entries…and to know the depth of his entries we need to know Remy better kalau tidak we will keep on wondering. Each line tells a story and how we develop the story and ends it terpulang kepada imaginasi and interpretation masing2. Just like when we read abt Harry Potter and Lord of the Rings or even shopaholic…we develop imagination, curiosity increases and some will left hanging.

      Ok Zoey I better pen off now…did I answer your curiosity? hehehe enjoy your day dear..take care

      Love

      Sanaa

  3. Salam dear,

    Couldn’t agree more… I believe, there’s always a blessing in disguise…thanks for your post…😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: