• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

  Pleasant day and have a good life.

  Love

  Sanaa

  Good things come to those who wait.
  Better things come to those who try.
  Best things come to those who believe.
  Desired things come to those who pray.

  "Islamic Thinking"

  A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
  Lao Tzu

 • July 2013
  M T W T F S S
  « Jun   Aug »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Archives

 • Advertisements

Di sebalik baris kata….

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. ….

Sebagai seorang hamba yang kerdil saya juga masih mencari dan terus mencari untuk mengisi di dada ini dengan segala ilmu Allah bagi menuju jalan yang satu. Saya akui ia bukan jalan yang mudah lebih-lebih lagi kita masih berada di dunia yang terus berkejar-kejaran untuk memiliki segala kemewahan duniawi. Maksud kemewahan duniawi itu tadi adalah golongan yang melupakan kemewahan yang dimiliki untuk dikongsi bersama dengan orang lain. Sifat atau sikap bersedekah masih ada yang berbaur untuk mendapat nama lalu kekayaan disalahertikan.

Sempena Ramadhan Al Mubarak ini dengan kelapangan yang ada saya menyelak beberapa naskah tentang Allah Maha Mengetahui dan segalanya Allah yang aturkan. Topic ini menjadi pencarian saya kerana telah lama saya amati link atau post yang terlalu banyak di dalam facebook dan juga twitter. Poskad bergambar dengan tulisan-tulisan sebagai renungan sering dikongsi oleh rakan-rakan dan ada di antaranya punya maksud yang lebih dalam selain dari baris ayat yang tertera. Oleh kerana itu saya mencari makna dicelahan garis yang ada. Ramai dikalangan kawan-kawan sering berkata “Allah mengaturkan segalanya” ketika menghadapi krisis atau “Allah tahu apa yang terbaik” dan “Allah saja yang berhak menghukum”. Secara amnya perkongsian itu amat bagus akan tetapi sejauh mana ia meresap ke dalam diri setiap yang membaca serta pemahaman yang ada sering menjadi tanda tanya buat diri saya.

Semasa kecil arwah atok dan nenek selalu berpesan apabila belajar kenalah ada gurunya kerana sebagai manusia kita perlukan seseorang untuk membimbing. Membaca banyak manafaatnya akan tetapi apabila kita perlukan penjelasan buku saja tidak cukup. Lalu dikesempatan yang diberikan kepada saya minggu lalu dan di hari pertama Ramadhan saya berkumpul dengan beberapa orang penceramah. Dikesempatan ini saya mengemukakan soalan mengenai kata-kata tentang Allah Maha Tahu/Allah mengaturkan segalanya dengan baik/Allah saja yang berhak menghukum.

Jelas seputih pasir di pantai memang itulah sebenar-benarnya akan tetapi ada makna yang lebih dalam dari itu yang kita manusia tidak mengkaji lalu menjadikan kita seorang yang menghukum. Seperti kata “Allah Maha Tahu atau Allah mentadbir segalanya” itu adalah benar dan tiada siapa boleh menidakkan hukuman Allah akan tetapi sedarkah kita bahawa apa yang kita alami, lalui, rasai, perit derita dan bahagia itu datang dari bibir kita yang mengucapkannya. Ini adalah kerana setiap perkara yang kita fikir, rasa, ucap dan buat adalah DOA dan sedarkah kita itulah yang kita DAPAT. Saya diberi contoh orang yang mahu sangat menjadi kaya raya. Setiap detik hidupnya berdoa nak kaya saja akan tetapi tak disebut nak kaya apa, lalu Allah berikan kekayaan kesihatan bukan wang ringgit. Apakah hati akan menjadi puas?

Itulah pertanyaan yang diajukan kepada saya yang membuat saya berfikir jauh mencari jawapan. Jawapan yang diberi kepada saya amat mudah untuk difahami berdasarkan contoh tadi…”Allah menurut sangkaan hambaNYA”. Seketika itu saya dikejutkan bahawa apa yang berlaku kepada diri kita baik ataupun buruk adalah dari perbuatan kita sendiri berdasarkan empat perkara di atas tadi iaitu…fikir..rasa…ucap dan buat menjadi DOA tanpa disedari. Berkali-kali kita ucap benda yang sama kita akan perolehinya dan apabila kita memperolehinya jangan sesekali menyalahkan sesiapa atau mengatakan Allah Maha Mengetahui lagi. Seram juga bila mengingatkan perkara ini kerana janji Allah kepada hambaNYA bahawa penghinaan ada dimukabumi ini dan azab menanti di akhirat.

Di dalam perkara ini juga kita perlu ingat saranan-saranan ahli agama dan ulamak dengan hal berkawan dan pembacaan. Kita disarankan untuk mencari kawan dan rakan yang baik, yang mampu menunjukan jalan yang benar dan yang mampu memberi nasihat dan teguran tanpa menyakitkan hati kita ataupun tanpa provokasi yang tidak sihat. Sekali lagi saya teringat pepatah Inggeris lebih kurang menyebutkan “we are judged from the books we read and friends we have”.

Saya di sini sekadar berkongsi apa yang berlaku disekeliling saya sejak akhir-akhir ini. Tulisan ini juga sekadar mengingatkan kita bersama supaya jangan mudah mengeluarkan kata-kata baik dari segi menghina, menghukum ataupun apa-apa permintaan untuk diri dan keluarga kita. Hukum universal pula berkata “what goes around comes around” dan yang selalu saya gunakan di dalam artikel terdahulu adalah “satu jari menunjuk empat lagi menuding ke arah kita”. Oleh itu berhati-hatilah dalam tindak tanduk kita apabila melakukan sesuatu perkara kerana setiap perbuatan kita ada pembalasannya. Tatkala kita menerima pembalasan itulah saat “Allah Maha Mengetahui dan Allah Mentadbir Segalanya”.

Sebagai seorang manusia apabila kita kurang ilmu janganlah cepat menghukum seseorang ataupun cuba mempertahankan seseorang kerana yang benar tetap benar yang salah tidak mungkin diubah. Hanya pengamatan dan kesudian kita berubah saja mampu mengubahnya.

Luahan rasa terkilan jua : Sanaa 13/7/13

*****

Allah SWT mentadbir segalanya

بسم الله الرحمن الرحيم

alam1

Alhamdulillah, Segala Puja–puji hanyalah milik Allah Ta’ala semata-mata. Selawat dan salam ke atas Baginda Rasulullah s.a.w, ahli keluarga baginda yang suci, para sahabat yang kesemua mereka itu merupakan golongan yang amat mulia, para ulama’ yang mukhlisin , para mujahidin di Jalan Allah Ta’ala dan seluruh muslimin. Amin.

Umat Islam adalah umat yang paling bertuah kerana Allah s.w.t telah menyempurnakan nikmat~Nya ke atas mereka dengan mengurniakan Islam. Allah s.w.t menjamin juga bahawa Dia redha menerima Islam sebagai agama mereka. Jaminan Allah s.w.t itu sudah cukup bagi mereka yang menuntut keredhaan Allah s.w.t untuk tidak menoleh ke kiri atau ke kanan, sebaliknya terus berjalan mengikut landasan yang telah dibina oleh Islam.

Allah s.w.t telah menghamparkan jalan yang lurus kepada hamba-hamba~Nya yang beriman. Dia berfirman: “Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu, dan Aku cukupkan nikmat-Ku kepada kamu, dan Aku telah redhakan Islam itu menjadi agama untuk kamu. [QS al-Maa’idah : 3]

Islam adalah perlembagaan yang lengkap mencakupi semua aspek kehidupan baik yang zahir mahupun yang batin. Islam telah menjelaskan apa yang mesti dibuat, apa yang mesti tidak dibuat, bagaimana mahu bertindak menghadapi sesuatu dan bagaimana jika tidak mahu melakukan apa-apa. Segala peraturan dan kod etika sudah dijelaskan dari perkara yang paling kecil hingga kepada yang paling besar. Sudah dijelaskan cara beribadat, cara berhubungan sesama manusia, cara membahagikan harta pusaka, cara mencari dan membelanjakan harta, cara makan, cara minum, cara berjalan, cara mandi, cara memasuki jamban, cara hukum qisas cara melakukan hubungan kelamin, cara menyempurnakan mayat dan semua aspek kehidupan diterangkan dengan jelas.

Umat Islam tidak perlu bertengkar tentang penyelesaian terhadap sesuatu masalah. Segala penyelesaian telah dibentangkan, hanya tegakkan IMAN dan rujuk kepada Islam itu sendiri nescaya segala pertanyaan akan terjawab. Begitulah besarnya nikmat yang dikurniakan kepada umat Islam. Kita perlulah menjiwai Islam untuk merasai nikmat yang dikurniakan itu. Kewajipan kita ialah melakukan apa yang telah Allah s.w.t aturkan sementara hak mengatur atau mentadbir adalah hak Allah s.w.t yang mutlak. Jika terdapat peraturan Allah s.w.t yang tidak dipersetujui oleh nafsu kita, jangan pula melentur peraturan tersebut atau membuat peraturan baharu, sebaliknya nafsu hendaklah ditekan supaya tunduk kepada peraturan Allah s.w.t. Jika pendapat akal sesuai dengan Islam maka yakinilah akan kebenaran pendapat tersebut, dan jika penemuan akal bercanggah dengan Islam maka akuilah bahawa akal telah tersilap di dalam perkiraannya. Jangan memaksa Islam supaya tunduk kepada akal semasa yang akan berubah pada masa yang lain, tetapi tundukkan akal kepada apa yang Tuhan kata yang kebenarannya tidak akan berubah sampai bila-bila.

Orang yang mengamalkan tuntutan Islam disertai dengan beriman kepada Qada’ dan Qadar, jiwanya akan sentiasa tenang dan damai. Putaran roda kehidupan tidak membolak-balikkan hatinya kerana dia melihat apa yang berlaku adalah menurut apa yang mesti berlaku. Dia pula mengamalkan kod yang terbaik dan dijamin oleh Allah s.w.t. Hatinya tunduk kepada hakikat bahawa Allah s.w.t yang mentadbir sementara sekalian hamba berkewajipan taat kepada-Nya, tidak perlu masuk campur dalam urusan-Nya.

Mungkin timbul pertanyaan apakah orang Islam tidak boleh menggunakan akal fikiran, tidak boleh mentadbir kehidupannya dan tidak boleh berusaha membaiki kehidupannya? Apakah orang Islam mesti menyerah bulat-bulat kepada takdir tanpa tadbir?

Rasulullah s.a.w sendiri menganjurkan agar pengikut-pengikut baginda s.a.w mentadbir kehidupan mereka. Tadbir yang disarankan oleh Rasulullah s.a.w ialah tadbir yang tidak memutuskan hubungan dengan Allah s.w.t, tidak berganjak dari tawakal dan penyerahan kepada Tuhan yang mengatur pentadbiran dan perlaksanaan. Janganlah seseorang menyangka apabila dia menggunakan otaknya untuk berfikir maka otak itu berfungsi dengan sendiri tanpa tadbir Ilahi. Dari mana datangnya ilham yang diperolehi oleh otak itu jika tidak dari Tuhan? Allah s.w.t yang membuat otak, membuatnya berfungsi dan Dia juga yang mendatangkan buah fikiran kepada otak itu.

Tadbir yang dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w ialah tadbir yang sesuai dengan al-Quran dan as-Sunah. Islam hendaklah dijadikan penapis untuk mengasingkan pendapat dan tindakan yang benar dari yang salah. Islam menegaskan bahawa sekiranya tidak kerana daya dan upaya dari Allah s.w.t, pasti tidak ada apa yang dapat dilakukan oleh sesiapa pun.

Oleh yang demikian seseorang mestilah menggunakan daya dan upaya yang dikurniakan Allah s.w.t kepadanya menurut keredhaan Allah s.w.t. Seseorang hamba Allah s.w.t tidak sepatutnya melepaskan diri dari penyerahan kepada Allah Yang Maha Mengatur. Apabila apa yang diaturkannya berjaya menjadi kenyataan maka dia akui bahawa kejayaan itu adalah kerana persesuaian aturannya dengan aturan Allah s.w.t. Jika apa yang diaturkannya tidak menjadi, diakuinya bahawa aturannya wajib tunduk kepada aturan Allah s.w.t dan tidak menjadi itu juga termasuk di dalam tadbir Allah s.w.t. Hanya Allah s.w.t yang berhak untuk menentukan. Allah s.w.t Berdiri Dengan Sendiri, tidak ada sesiapa yang mampu campur tangan dalam urusan~Nya.

Moga ada manfaatnya…

Compiled by : Sanaa 13/7/13
http://insaaniyyah.blogspot.com/2011/07/allah-swt-mentadbir-segalanya.html

*****

Something to ponder about…read it somewhere long time ago and other similar stories…

SON: Daddy, may I ask you a question?
DAD: Yeah sure, what is it?
SON: Daddy, how much do you make an hour?
DAD: That’s none of your business. Why do you… ask such a thing?
SON: I just want to know. Please tell me, how much do you make an hour?
DAD: If you must know, I make $100 an hour.
SON: Oh! (With his head down).
SON: Daddy, may I please borrow $50?

The father was furious.

DAD: If the only reason you asked that is so you can borrow some money to buy a silly toy or some other nonsense, then you march yourself straight to your room and go to bed. Think about why you are being so selfish. I work hard everyday for such this childish behavior.

The little boy quietly went to his room and shut the door.

The man sat down and started to get even angrier about the little boy’s questions. How dare he ask such questions only to get some money?

After about an hour or so, the man had calmed down, and started to think:

Maybe there was something he really needed to buy with that $ 50 and he really didn’t ask for money very often. The man went to the door of the little boy’s room and opened the door.

DAD: Are you asleep, son?

SON: No daddy, I’m awake.
DAD: I’ve been thinking, maybe I was too hard on you earlier. It’s been a long day and I took out my aggravation on you. Here’s the $50 you asked for.

The little boy sat straight up, smiling.

SON: Oh, thank you daddy

Then, reaching under his pillow he pulled out some crumpled up bills. The man saw that the boy already had money, started to get angry again. The little boy slowly counted out his money, and then looked up at his father.

DAD: Why do you want more money if you already have some?

SON: Because I didn’t have enough, but now I do.

Daddy, I have $100 now. Can I buy an hour of your time? Please come home early tomorrow. I would like to have dinner with you.”

The father was crushed. He put his arms around his little son, and he begged for his forgiveness. It’s just a short reminder to all of you working so hard in life. We should not let time slip through our fingers without having spent some time with those who really matter to us, those close to our hearts. Do remember to share that $100 worth of your time with someone you love? If we die tomorrow, the company that we are working for could easily replace us in a matter of days. But the family and friends we leave behind will feel the loss for the rest of their lives. And come to think of it, we pour ourselves more into work than to our family.

Some things are more important.

Compiled by : Sanaa 13/7/13

Sources : Unknown

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: