• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

  Pleasant day and have a good life.

  Love

  Sanaa

  Good things come to those who wait.
  Better things come to those who try.
  Best things come to those who believe.
  Desired things come to those who pray.

  "Islamic Thinking"

  A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
  Lao Tzu

 • June 2016
  M T W T F S S
  « May   Jul »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Archives

 • Advertisements

Tempat Jatuh Lagi DiKenang

Dilahir dan dibesarkan didalam persekitaraan yang sedikit berbeza dengan rakan-rakan sebaya membawa saya kepada coretan hari ini.

Saya dilahirkan dalam keluarga yang besar. Adik beradik seramai 7 orang, 4 perempuan dan 3 lelaki. Saya anak sulong. Mak dan arwah Abah bekerja sebagai guru. Bezanya Mak sebagai guru dengan Kementerian Pembangunan Negara dan Luar Bandar atau lebih dikenali sebagai KEMAS. Arwah Abah seorang guru sekolah, mengajar Bahasa Inggeris, Sejarah dan Geografi. Selain itu arwah Abah dan rakan-rakannya punya kelab sastera dan teater Bahasa Inggeris.

Oleh kerana jawatan yang dipegang Mak kami tinggal di kuaters. Rumah tersebut berada didalam kawasan lebih kurang 6 ekar, dikelilingi oleh pokok-pokok mangga epal, dewan yang boleh memuatkan hampir 200 orang, bangunan pejabat, asrama yang memuatkan seramai 60 pelajar dalam satu sessi dan padang permainan. Didalam bangunan itu dimuatkan dengan bilik-bilik darjah, kelas masakan, kelas jahitan dan dapur memasak bersama 3 orang tukang masak serta penyelia asrama. Penyelia asrama itu merangkap guru mengaji Al Quran saya adik beradik. Setiap hari saya pasti kepejabat Mak selepas pulang dari sekolah dan menjengah aktiviti-aktiviti harian disana.

Saya adik beradik juga merasa kemudahan dihantar dan diambil oleh kenderaan KEMAS kesekolah. Kawasan yang besar dijaga oleh dua orang tukang kebun. Secara kebetulan mereka mempunyai nama yang sama iaitu Ismail. Saya adik beradik memanggil mereka Pakcik Mail. Selain menikmati hidangan makanan yang enak setiap hari bermula dari sarapan pagi hinggalah makan malam, kami juga menikmati flora dan fauna sentuhan Pakcik Mail berdua.

Dahulu saya adik beradik tidak menghadiri kelas tuisyen sepertimana anak-anak sekarang. Tuisyen kami adalah “day to day life.” Saya adik beradik tidak keluar dari kawasan yang luas itu untuk bermain dengan rakan-rakan sebaya. Rakan-rakan sebaya yang sering datang kerumah untuk bermain. Selebihnya kawan-kawan terdiri daripada anak-anak guru pelatih sahaja. Sesekali apabila menjemput kawan-kawan sekolah kerumah mereka seakan tidak percaya wujudnya kawasan seperti tempat tinggal saya adik beradik. Pagar yang memagari kawasan ini lebih kurang 7 kaki tinggi. Ia terletak di kawasan perumahan dan sudah tentu lain dari yang lain.

Disinilah saya mengenali beberapa jenis kerjatangan seperti “tatting, cross-stich, hardengar, needle point, patchwork” dan kelas asas sulaman tangan dan mesin. Bukan setakat itu saja, saya juga belajar banyak jenis masakan serta kuih muih tradisional dan biskut. Beberapa resipi biskut yang menjadi kegemaran kami sekeluarga sememangnya tidak ada dipasaran. Kalaupun sama nama tetapi rasanya tetap tidak sama. Ini semua diakui sendiri oleh ramai sahabat saya. Cuma sejak akhir-akhir ini saya sudah jarang membuat kuih sendiri kecuali untuk minum petang sahaja, iaitu kuih tradisional seperti seri muka, talam ubi dan lepat ubi.

Bermula dizaman anak-anak sehinggalah sekarang tunjukajar yang pernah diberikan oleh guru-guru pelatih di Pusat Latihan Kemas, Jalan Melor, Bukit Baru, Melaka kepada saya tidak dilupakan. Setiap waktu terluang, setiap kali terlihat benang serta kain untuk cross stich dan sulam, pasti saya akan membelinya. Bermula dari harga benang RM0.45 sen sehinggalah harga akhir saya membeli ialah RM1.80. Saya masih mempunyai koleksi benang walaupun mungkin warna tidak banyak lagi dalam simpanan, saya tetap menjahit. Bak kata pepatah ‘sehari selembar benang lama-lama menjadi kain.”

Waktu pagi seperti di bulan Ramadhan ini adalah antara waktu yang banyak saya gunakan untuk menyiapkan jahitan. Tidak perlu fikir untuk membuat sarapan pagi dan makan tengahari saya alihkan untuk kerjatangan. Ia adalah hobi yang belum saya tinggalkan sejak dari bangku sekolah. Begitu juga dengan flora dan fauna yang ditunjukajar oleh Pakcik Mail. Selain Pakcik Mail banyak tips flora dan fauna saya belajar daripada arwah Abah yang suka menanam.

Orang kata “heroes get remembered but legends never die” mungkin boleh disamakan perasaan dan kenangan saya membesar di Pusat Latihan Kemas, Bukit Baru. Ada diantara guru-guru pelatih serta kakitangan sudah lama pergi mengadap Ilahi. Jasa mereka tidak akan dapat saya balas. Dengan airtangan mereka saya menikmati aneka masakan dan makanan tanpa bahan perisa, tunjukajar mereka membuat saya menghargai seni yang hampir luput dan sentuhan kreatif Pakcik Mail halaman saya dipenuhi tumbuhan menghijau dan warna-warni sehingga sekarang.

Sanaa 12/6/16

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: