• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

  Pleasant day and have a good life.

  Love

  Sanaa

  Good things come to those who wait.
  Better things come to those who try.
  Best things come to those who believe.
  Desired things come to those who pray.

  "Islamic Thinking"

  A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
  Lao Tzu

 • June 2016
  M T W T F S S
  « May   Jul »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Archives

 • Advertisements

Kuih Muih

Dihari ini adalah hari kesebelas umat Islam berpuasa. Seperti lazimnya ditahun-tahun yang lalu pasti bazaar yang berkait dengan bulan yang mulia ini dan juga menjelang Syawal ada dimana-mana.

Seingat saya bazaar yang menjual berbagai jenis juadah dan lauk pauk ini dahulu dikenali sebagai Pasar Juadah. Tetapi tidak berapa lama dahulu ia bertukar dari pasar ke bazaar lalu sekarang ini dikenali sebagai Bazaar Ramadhan. Bazaar ini ada hampir dimana-mana termasuk dibahagian khas sesetengah shopping complex. Keistimewaan bazaar semasa bulan Ramadhan ada pelbagai jenis kuih muih, minuman dan lauk pauk.

Saya sering juga mengunjungi bazaar ramadhan ini untuk membeli sedikit sebanyak juadah berbuka. Juadah yang saya cari selalunya kuih muih tradisional yang jarang atau amat jarang ada dibulan-bulan lain. Kuih tradisional yang saya suka adalah lompat tikam, puteri dua sebilik, badak berendam dan puteri mandi. Ada sejenis kuih lagi iaitu kasidah. Tetapi kesemua kuih yang saya inginkan jarang dan sekarang sudah tidak kelihatan lagi. Sesekali saya ada terjumpa dengan lompat tikam dan puteri dua sebilik tetapi teramat jarang. Kuih muih tradisional lain seperti Seri Muka, Talam dan Bengkang Ubi, Kuih Lapis, Kuih Bakar Berlauk dan Onde-Onde memang selalu dijual dimana-mana bazaar.

Akan tetapi rasa dan kualiti kuih-muih yang dijual tidak mungkin dan tidak akan sama dengan apa yang arwah nenek saya buat dan juga dari dapur Pusat Latihan Kemas, Jalan Melor. Dahulu untuk membuat kuih koci, tepung pulut dikisar sendiri oleh arwah nenek selepas beras pulut direndam beberapa jam. Kuih Bakar Manis dan Bakar Berlauk pula dibakar diatas dapur arang ataupun kayu.Keenakan kuih bakar ini sememangnya berbeza apabila dibakar didalam ketuhar electrik seperti sekarang.

Walaupun begitu setidak-tidaknya generasi muda dapat mengenali jenis dan rupa bentuk kuih muih tradisional selagi ada orang mahu membuatnya. Mengekalkan cara pembuatannya seperti cara nenek moyang kita tentu saja tidak boleh oleh kerana pelbagai kesukaran terutama tempat untuk menyalakan dapur arang ataupun kayu dirumah-rumah moden zaman ini.

Kuih Kasidah

 

Kuih Puteri Dua Sebilik

 

Badak Berendam

Kepada yang ingin merasa dan mencuba beberapa kuih muih tradisional yang saya sebut diatas mungkin boleh mendapatkannya di bazaar Ramadhan berhampiran dengan anda. Disini juga saya kepilkan gambar tiga jenis kuih tradisional yang masih menjadi kegemaran saya.

Selamat mencari dan mencuba.

 

Sanaa 16/6/16

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: