• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

  Pleasant day and have a good life.

  Love

  Sanaa

  Good things come to those who wait.
  Better things come to those who try.
  Best things come to those who believe.
  Desired things come to those who pray.

  "Islamic Thinking"

  A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
  Lao Tzu

 • June 2016
  M T W T F S S
  « May   Jul »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Archives

 • Advertisements

Malam 7 Likur

Hari ini genap 17 hari umat Islam serata dunia menunaikan ibadah puasa. Dihari ini adalah hari yang paling lambat saya menulis untuk cabaran 44 hari. Akan tetapi saya tetap ingat bahawa blog ini belum diisi kerana saya mempunyai beberapa topik yang berlegar. Setelah selamat berbuka akhirnya saya tahu apa yang hendak ditulis untuk hari ini.

Tidak lama lagi Ramadhan bakal meninggalkan kita. Sama ada kita berpeluang bertemu dengan Ramadhan akan datang tiada siapa yang tahu. Malahan untuk meniti hari-hari terakhir Ramadhan juga belum tentu. Hanya tinggal tiga hari saja lagi sebelum kita memasuki sepuluh hari terakhir Ramadhan. Hari-hari terakhir ini kita dinasihatkan untuk lebih khusyuk mengerjakan ibadah dan mengharapkan malam lailatul Qadar.

Saya cuma seorang manusia kerdil, dimana segala ilmu yang ada saya pelajari sedikit demi sedikit sepanjang hidup saya. Setiap hari yang silih berganti saya berdoa semoga Allah menjadikan saya hambaNYA yang tidak melupakan segala kurniaan dan rahmatNYA. Saya berusaha memperbaiki diri setiap hari dan sedaya upaya mencari lebih di Ramadhan yang mulia ini.

Diakhir Ramadhan semasa saya kecil dahulu masyarakat Melayu selalu menyebut Malam 7 Likur. Sewaktu itu saya tidak tahu apa maksudnya. Yang saya ingat dan terbayang dihari ini adalah hari dimana bermulanya orang memasang pelita keliling rumah, anak-anak mula bermain bunga api dan tidak kurang dengan dentuman meriam buluh.

Saya membesar dikampung bersama arwah datuk dan nenek. Rumah arwah datuk dan nenek adalah diantara rumah kampung yang besar dan luas. Jika sekarang orang bandar memanggilnya bungalow, saya kira sudah lama saya tinggal didalam sebuah bungalow walaupun sekerat batu dan sekerat papan. Laman yang luas bermakna banyaknya pelita yang dipasang. Sememangnya ia dipasang sekeliling rumah.

Halaman rumah datuk dan nenek menjadi tempat berkumpulnya anak-anak jiran bermain bunga api kerana mereka boleh menyalakan bunga api dimana saja. Ketika anak-anak sibuk bermain bunga api kaum ibu pula sibuk membuat kuih. Selalunya kaum bapa kemasjid untuk sholat terawih.

Selain dari lampu pelita yang dipasang meriam buluh adalah mainan anak muda dikampung. Beberapa hari sebelum Malam 7 Likur anak-anak muda ini akan mencari buluh yang sesuai untuk dibuat meriam. Apabila buluh mereka perolehi dibahagian bawah buluh dipotong untuk diisi dengan karbait sebagai bahan letupan. Selalunya mereka menyusun beberapa batang buluh dalam sebaris dan bertanding sesama sendiri untuk memastikan meriam siapa yang paling kuat. Cara buluh itu diletakkan adalah sama seperti meriam yang digunakan didalam peperangan zaman dahulu.

Seingat saya tidak pernah ada rungutan dari orang kampung dengan permainan anak-anak muda ini. Mereka bermain bagi menghiburkan hati dan melepas penat setelah seharian bekerja. Seingat saya juga anak-anak muda ini bermain secara berhemah dan tidak meletakkan sebarang benda bahaya bagi menguatkan bunyi meriam mereka. Meriam yang mereka buat juga tidak digunakan untuk tempuh waktu yang lama. Kalau tidak silap ingatan saya setiap hari mereka akan membuat meriam yang baru bagi mengelakkan buluh meletup dan membahayakan diri sendiri dan jiran tetangga mereka.

Saya pernah menjadi saksi kepada permainan ini. Sememangnya saya tidak tahu apa makna sebenar kenapa orang kampung menggelarkan malam 7 likur tetapi lambaian api dari sumbu pelita membawa saya kepada topik hari ini.

Waktu itu tidak akan kembali lagi. Saya juga tidak mampu untuk mengembalikan nostalgia itu untuk anak-anak buah saya walaupun keinginan yang ada terlalu tinggi. Ini adalah kerana sudah tiada orang membuat pelita buluh lagi. Jika ada sekarangpun hanyalah replika yang sudah hilang keasliannya. Pernah saya berazam untuk memasang pelita dikeliling rumah arwah abah tetapi sehingga hari ini hajat itu belum kesampaian.

Apakah ia akan terjadi ditahun ini? Hmmmm

 

Sanaa 22/6/2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: