• Thank you friends readers and passers-by for your continuous support to my blog. I will not be able to update often now and many articles and short story left hanging in the draft box due to the pressure of time lately but nevertheless I am trying to cope with it and will post few as time goes by.

  Pleasant day and have a good life.

  Love

  Sanaa

  Good things come to those who wait.
  Better things come to those who try.
  Best things come to those who believe.
  Desired things come to those who pray.

  "Islamic Thinking"

  A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
  Lao Tzu

 • September 2016
  M T W T F S S
  « Aug   Oct »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Archives

 • Advertisements

Kota Suci

Kali pertama saya melihatnya tidak dapat hendak digambarkan perasaan yang ada. Kaki terkaku sebentar memandang keindahan yang terpampang dihadapanku. Rasa berdebar semasa melangkah masuk bertukar menjadi sayu lalu air mata mula bergenang. Ditahankan rasa sayu yang ada  dengan istifar dan ucapan syukur yang tidak terhingga kepada Allah kerana telah mengizinkanku melihatnya dengan nyata.

Perlahan-lahan kaki dihayun menuruni tangga untuk lebih hampir dengannya. Selawat sebanyak-banyaknya, zikir sebanyak-banyaknya dan baca Al Quran sebanyak-banyaknya adalah pesanan-pesanan yang diterima sebelum berlepas. Kini keindahan itu terpampang dihadapanku. Airmata menitis perlahan tanda syukurku. Tidak ada perkataan yang dapat diungkap bagi menggambarkan kegembiraan yang ada.

Lalu dengan lafaz niat kaki melangkah untuk bersama ribuan manusia yang datang kerumah ini. Rumah yang memberi segala ketenangan, membuang segala kerisauan serta memberi ganjaran kepada setiap langkah. Airmata yang menitis berhenti dengan sendirinya tatkala bibir berzikir dan membaca doa mengelilingnya.

Selesai tujuh pusingan solat sunat didirikan dan terasa diri ini amat bertuah apabila dapat menyempurnakannya dengan mengadap Multazam. Walaupun tidak dekat tetapi itulah tempat yang selalu selama lapan hari mengunjungi. Mata akan tertumpu kearah itu setiap kali mengangkat mata, setiap kali menoleh kiri dan kanan sehinggalah kena berundur kerana ruang tersebut adalah untuk jemaah lelaki.

Dengan rezeki yang Allah beri telah dapat kaki ini menjejak beberapa bumi lain ciptaanNYA tetapi ketenangan dan kebahagiaan dikota ini tidak pernah dirasakan dimana-mana. Disaat hendak berpisah doa yang sering diulang dan diminta semoga rezeki terus diberikan lagi dan undangan datang berkali-kali untuk kesini.

Image result for ka'abah images

Kesayuan datang ketika melihat kain putih direntangkan bagi menandakan musim haji sudah tiba. Hati dikuatkan untuk tidak terus merasa sedih dan hiba kerana tidak menjadi tetamuNYA dimusim ini. Kekuatan dibina dengan doa dan terus berdoa semoga dapat menjejakkan kaki dikota suci ini dimusim akan datang dan berkali-kali lagi.

Sanaa 13/9/16

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: